Оприлюднено законопроект щодо перевірки депутатів на поліграфі

13:06, 19 ноября 2019
Законопроект №2460 встановлює обов’язок народних депутатів проходити перевірку на поліграфі.
Оприлюднено законопроект щодо перевірки депутатів на поліграфі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат України, член політичної партії «Слуга народу» Олександр Дубінський подав законопроект №2460 щодо внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України» щодо проходження перевірки на поліграфі.

Законопроект передбачає внесення змін до статті 24 Закону України «Про статус народного депутата України», якою регламентуються обов'язки нардепів.

Олександр Дубінський пропонує доповнити статтю пунктом 17 наступного змісту:

«17) За підсумками календарної сесії проходити перевірку на  поліграфі стосовно можливого вчинення корупційних правопорушень у зв’язку із здійсненням депутатських повноважень.

Перелік обов’язкових для проходження перевірки питань затверджується Національним агентством з питань запобігання корупції. 

Зазначена перевірка проводиться співробітниками відповідного структурного підрозділу Ради національної безпеки та оборони або Міністерства оборони України, які мають документ, що засвідчує проходження відповідної підготовки, володіє навичками роботи з поліграфом і методиками проведення дослідження.

Перевірка на поліграфі повинна проводиться з обов’язковістю відео фіксації  психофізіологічних реакцій на певні психологічні стимули особи, що проходить перевірку та показників графіків фізіологічних реакцій відповідної апаратури поліграфу».

Як бачимо, часті випадки застосування щодо парламентарів перевірки на поліграфі законопроект №2460 пропонує зробити виключним обов’язком народних депутатів. Це, як вважає автор законопроекту, стане чинником для підвищення рівня довіри виборців до обраних ними нардепів.

Нагадаємо, раніше народний депутат Олександр Качура подав законопроект №2326 щодо проведення добровільного попереднього психіатричного, наркологічного огляду та психофізіологічного опитування із застосуванням поліграфа кандидатів у народні депутати України.  Зазначений проект закону передбачає внесення змін до Законів України «Про вибори народних депутатів України» та «Про статус народного депутата України», зокрема у встановленні переліку документів, що подаються кандидатами у народні депутати до Центральної виборчої комісії. Так, Олександр Качура пропонує доповнити перелік медичним висновком про проходження кандидатом у народні депутати України психіатричного, наркологічного оглядів та психофізіологічоного опитування із застосуванням поліграфа.

Безсумнівно, в умовах сучасної політичної ситуації поняття «відповідальності народних депутатів» нероздільно пов’язане з корупцією. Однак чи стане запровадження обов’язкової перевірки на поліграфі профілактикою та дієвим механізмом стримування народних обранців від вчинення корупційних правопорушень?

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про законопроект, яким депутати планують продовжити медичну реформу.

Крім того, оприлюднено новий законопроект щодо передачі гуртожитків у власність територіальних громад.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді