Суди реєструють перші заяви про банкрутство фізичних осіб

12:01, 29 ноября 2019
Громадяни почали звертатися до суду із заявами про неплатоспроможність: одразу виявилися прогалини в законодавстві.
Суди реєструють перші заяви про банкрутство фізичних осіб
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Господарські суди вже відкривають провадження у справах про банкрутство фізичних осіб.

Так, фізична особа звернулась до Господарського суду Тернопільської області із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність в порядку Книги четвертої Кодексу України з процедур банкрутства.

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 06.11.2019 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність заяву фізичної особи прийнято до розгляду та призначено підготовче засідання. Згодом підготовче засідання відклали у зв`язку з перебуванням представника боржника в інших судових засіданнях.

Заява про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи за положеннями Книги 4 Кодексу України з процедур банкрутства надійшла і до Господарського суду Одеської області (справа №916/3458/19).

Проте суд залишив заяву без руху, оскільки боржником до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність не додано доказів або відомостей щодо відсутності вчинення боржником (протягом року до дня подання заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність) правочинів щодо належного йому нерухомого майна, цінних паперів, часток у статутному капіталі, транспортних засобів та угоди на суму не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати; доказів авансування боржником на депозитний рахунок суду винагороди керуючому реструктуризацією за три місяці виконання повноважень; відомостей про роботодавця (роботодавців); копії трудової книжки, а в заяві не зазначено номер паспорта.

Також без руху була залишена заява про неплатоспроможність фізичної особи у справі №925/1354/19, що була подана до Господарського суду Черкаської області. Підставою для залишення заяви без руху була відсутність доказів авансування боржником на депозитний рахунок суду винагороди керуючому реструктуризацією за три місяці виконання повноважень.

При цьому судом було зазначено, що книгою четвертою Кодексу України з процедур банкрутства не врегульовані дії судді при виявленні недоліків заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи.

Раніше арбітражні керуючі створили власну саморегулівну організацію (СРО). 20 листопада пройшов установчий з’їзд, який ухвалив рішення про створення Національної асоціації арбітражних керуючих України.

Про те, як буде працювати Національна асоціація, розповів її очільник Микола Лукашук.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду