ВС встановив, чи підлягають поділу об’єкти нерухомого майна, до складу яких входить самочинне будівництво

15:10, 27 декабря 2019
Не підлягають поділу (виділу) об’єкти нерухомого майна, до складу яких входять самочинно збудовані (реконструйовані, переплановані) об’єкти нерухомого майна.
ВС встановив, чи підлягають поділу об’єкти нерухомого майна, до складу яких входить самочинне будівництво
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду  6 листопада розглянув справу № 127/14320/15-ц, яка стосувалась поділу нерухомого майна, до складу якого входять об’єкти самочинного будівництва.

Обставини справи

З матеріалів справи стає відомо, що особа_1 звернулася до суду з позовом до особи_2 та особи_3 про виділення частки в спадщині в натурі.  Позовні вимоги мотивовані тим, що на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого державним нотаріусом, позивач і кожен із відповідачів являється власником по 1/3 частини спадкового майна.

Спадщина, на яку видано це свідоцтво складається із 12/100 часток будинковолодіння, що складається з двох житлових будинків з прибудовами, господарськими будівлями та спорудами, належній спадкодавцю особі_6  на підставі рішення третейського суду м. Вінниці.

Вінницький міський суд Вінницької області  у задоволенні позову відмовив. Рішення суду мотивоване тим, що не підлягають поділу (виділу) об`єкти нерухомого майна, до складу яких входять самочинно збудовані (реконструйовані, переплановані) об`єкти нерухомого майна.

Апеляційний суд Вінницької області скасував рішення суду першої інстанції та ухвалив нове про задоволення позову.

Особа_3 не погоджуючись з рішенням суду апеляційної інстанції подала касаційну скаргу.

Висновок ВС

ВС встановив, що порядок проведення робіт з поділу, виділу та розрахунку часток житлових будинків, будівель, споруд, іншого нерухомого майна при підготовці проектних документів щодо можливості проведення цих робіт визначається Інструкцією щодо проведення поділу, виділу та розрахунку часток об`єктів нерухомого майна, затвердженої наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 18 червня 2007 року № 55.

Судді підкреслюють, що Пунктом 2.3 глави 2 цієї Інструкції передбачено, що не підлягають поділу об`єкти нерухомого майна, до складу яких входять самочинно збудовані (реконструйовані, переплановані) об`єкти нерухомого майна. Питання щодо поділу об`єктів нерухомого майна може розглядатись лише після визнання права власності на них відповідно до закону.

Враховуючи те, що за змістом статей 316, 317 ЦК України право власності - це право особи володіти, користуватися та розпоряджатися своїм майном на свій розсуд, але в межах, передбачених законом, здійснення особою самочинного будівництва відповідно до частини другої статті 376 цього Кодексу не породжує в неї права власності на таке майно, таким чином виключає це майно із цивільного обороту.

Отже, самочинно збудоване нерухоме майно не може бути предметом поділу (виділу) згідно з нормами статей 364, 367 ЦК України.

Також, Верховний Суд зазначив, що за змістом частини першої статті 376 ЦК України самочинним вважається будівництво житлового будинку, будівлі, споруди, іншого нерухомого майна, якщо вони збудовані на земельній ділянці, що не була відведена особі, яка здійснює будівництво; або відведена не для цієї мети; або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту; або з істотним порушенням будівельних норм і правил.

Будівництво об’єкта нерухомого майна є самочинним за наявності будь-якої з умов зазначених у ній.

Відсутність дозволу на будівництво, проекту або порушення умов, передбачених у цих документах, тягне визнання такого будівництва самочинним відповідно до частини першої статті 376 ЦК України.

Головним наслідком самочинного будівництва є те, що в особи, яка його здійснила, не виникає права власності на нього, як на об`єкт нерухомості (частина друга статті 376 ЦК України).

ВС наголошує, що у розумінні частини першої статті 376 ЦК України самочинним будівництвом є не тільки новостворений об’єкт, а й об’єкт нерухомості, який виник у результаті реконструкції, перебудови, надбудови вже існуючого об’єкта, здійснених без одержаного дозволу місцевих органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування, розробленої та затвердженої в установленому порядку проектної документації, дозволу на виконання будівельних робіт, оскільки в результаті таких дій об`єкт втрачає тотожність із тим, на який власником (власниками) отримано право власності.

Аналіз зазначених норм права дає підстави для висновку про те, що не підлягають поділу (виділу) об’єкти нерухомого майна, до складу яких входять самочинно збудовані (реконструйовані, переплановані) об’єкти нерухомого майна.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про знесення самовільного об’єкту будівництва та скасування держреєстрації: як визначити юрисдикцію.

Також ми писали, що ВС встановив, хто зобов’язаний звернутися до суду з позовом про знесення самочинного будівництва та ВС встановив, за яких умов рішення органів ДАБІ суперечить принципу правової визначеності.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді