КЦС вирішив, яким чином звернути стягнення на незареєстроване майно боржника

12:00, 17 февраля 2020
Державний виконавець звертає стягнення на усе майно, і порядок звернення стягнення значення немає: Верховний Суд.
КЦС вирішив, яким чином звернути стягнення на незареєстроване майно боржника
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Касаційний цивільний суд у справі № 676/1314/19 підтвердив можливість стягнення на майно боржника, яке не зареєстровано у встановленому законом порядку.

В Постанові від 10 лютого 2020 року КЦС зазначив, що у разі якщо право власності на нерухоме майно боржника не зареєстровано у  встановленому законом порядку, виконавець звертається до суду із заявою про вирішення питання про звернення стягнення на таке майно.

Відповідно до частини десятої статті 440 ЦПК України питання про звернення стягнення на нерухоме майно боржника, право власності на яке не зареєстровано у встановленому законом порядку, під час виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) вирішуються судом за поданням державного виконавця, приватного виконавця.

Посилання боржника на те, що звернення стягнення на об’єкти нерухомого майна здійснюються у разі відсутності у боржника достатніх коштів чи рухомого майна, є безпідставними, оскільки державний виконавець в ході проведення виконавчих дій має звернути стягнення на усе майно, що зазначене у виконавчому документі, і порядок звернення стягнення у даному випадку значення немає.

За обставинам справи у лютому 2019 року старший державний виконавець звернулася до суду з поданням про звернення стягнення на нерухоме майно, право власності на яке не зареєстровано в установленому законом порядку.

Згідно з інформацією, що міститься в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, син боржника набув право власності на вказане домоволодіння на підставі договору дарування, проте цей договір рішенням суду визнано недійсним. Реєстрація права власності боржника на спірне домоволодіння не відновлена в установленому законом порядку, а боржник не виконує судове рішення добровільно.

Ухвалою суду подання старшого державного виконавця задоволено.

Постановою апеляційного суду апеляційну скаргу боржника залишено без задоволення, ухвалу суду без змін.

Раніше Велика Палата Верховного Суду розглянула справу №910/28188/14 про знесення самочинно збудованого на земельній ділянці об`єкта будівництва.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва