Депутати обговорили законопроект про відповідальність за перепродаж масок

11:01, 10 апреля 2020
Комітет рекомендував Раді проголосувати за законопроект про кримінальну відповідальність за перепродаж масок та антисептиків.
Депутати обговорили законопроект про відповідальність за перепродаж масок
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу законопроект № 3274-1 від 8 квітня 2020 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення законодавства про ціноутворення під час дії правового режиму воєнного або надзвичайного стану або режиму надзвичайної ситуації державного рівня».

Цей законопроект є альтернативним до законопроекту № 3274 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо перепродажу товарів під час карантину, епідемії, надзвичайної ситуації, надзвичайного або воєнного стану)» та має більш розширений зміст. Основний законопроект № 3274 Верховній Раді рекомендовано відхилити.

Згідно законопроектом № 3274-1, Кримінальний кодекс України пропонується доповнити статтею 1991 під назвою «Порушення законодавства про ціноутворення під час дії правового режиму воєнного або надзвичайного стану або режиму надзвичайної ситуації державного рівня».

Запропонована норма в законопроекті викладена наступним чином:

     «1. Перепродаж у великих розмірах засобів цивільного захисту під час дії правового режиму воєнного або надзвичайного стану або режиму надзвичайної ситуації державного рівня, якщо така ціна у два і більше разів перевищує рівень державної регульованої ціни –

карається штрафом від однієї до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна.

  1. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища чи в особливо великому розмірі, –

караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з конфіскацією майна з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років або без такого.

Примітки.

  1. Для цілей цієї статті термін «засоби цивільного захисту» вживається у розумінні Кодексу цивільного захисту України.
  1. Державні регульовані ціни на засоби цивільного захисту під час дії правового режиму воєнного або надзвичайного стану, або режиму надзвичайної ситуації державного рівня, встановлюються Кабінетом Міністрів України.
  1. Дії, передбачені цією статтею, вважаються вчиненими у великому розмірі, якщо сума від їх перепродажу у сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, в особливо великому розмірі — якщо сума у двісті і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян».

Проте, категорію «засоби цивільного захисту» запроваджують в статтю 1 Закону України «Про ціни і ціноутворення»:

      «5) засоби цивільного захисту — протипожежна, аварійно-рятувальна та інша спеціальна техніка, обладнання, механізми, прилади, інструменти, вироби медичного призначення, лікарські засоби, засоби колективного та індивідуального захисту, які призначені та використовуються під час виконання завдань цивільного захисту;» 

Встановлювати перелік та визначати державні регульовані ціни на засоби цивільного захисту буде Кабінет Міністрів України.

Депутати запевняють, що криміналізація перепродажу не має на меті відновлення відповідальності за спекуляцію.

Раніше розповідалося, що КЗпП доповнять нормами про часткову кваліфікацію та професійні стандарти.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва