Гетманцев пояснив, чому виступає за скасування обмежень заробітної плати суддям

16:45, 13 июля 2020
На його думку, це стане запобіжником отриманню хабарів.
Гетманцев пояснив, чому виступає за скасування обмежень заробітної плати суддям
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На засіданні Верховної Ради 13 липня представник Президента Зеленського, перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив про зміни у порядку денному позачергового засідання, зокрема про виключення з нього проекту Закону про внесення зміни до статті 29 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" щодо терміну дії обмежень при нарахуванні заробітної плати № 3708 і № 3708-1.

Народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради з питань  фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в коментарі журналістам різних телеканалів розповів, чому вважає за необхідне  скасувати обмеження у заробітній платі держслужбовцям.  

«Ми з вами наймали, наприклад, суддю на роботу. Висококваліфікованих юристів, яким ми з вами обіцяли платити 50 тисяч гривень. Зараз ми платимо 47, без податків навіть менше - під 40 тисяч. Це порушення гарантій держслужбовцю. Це невиконання зобов'язань держави перед ним. Всім зрозуміла ситуація в країні була. Дійсно, були дуже важкі часи, ми дуже добре зекономили на виплатах цим особам. Три місяці ми це рішення виконували, але коли вже економіка відновлюється, мені здається, це вже не такі катастрофічні цифри, які не виплачуючи, ми могли б економити і не виконувати зобов'язання держави перед нашими службовцями», — пояснив Гетманцев.

За його словами, відновити соціальні гарантії держслужбовцям  необхідно «аби вони виконували свої функції та не брали хабарі».

«Це є проблемою для людей, які працюють чесно. Таких державних службовців у нас дуже багато, суддів таких дуже багато. Тому і постає питання, аби в умовах, коли країна поступово, але досить неспинно виходить з карантину, також вирішити і питання щодо відновлення тих гарантій, які держава зобов’язалась надавати їм», — розповів Голова Комітету.  

«Якщо суддя, який недоотримує заробітну платну, розраховував на ці гроші і недоотримує їх зараз, йому треба годувати сім’ю, він буде брати хабарі, а ми будемо цього не помічати, ми будемо говорити, що ми такі класні, оце ми скоротили зарплати чиновникам,  і люди це сприйняли. Це одна річ. А якщо ми будемо відповідальними, якщо ми обіцяли певну заробітну плату людині, ми її повинні заплатити. Я зараз говорю передусім про державних чиновників, які виконують свою роботу.

Це державні службовці, які працюють у Кабінеті Міністрів, які працюють в Антимонопольному комітеті, в інших держустановах, ми зобов'язані виконати ті гарантії, які держава брала на себе, беручи їх на роботу, хочемо ми цього чи ні. На цьому базується правове суспільство. Зараз країна вже пом'якшує карантин, я вважаю, що є підстави для того, щоб відновити це фінансування»,  — сказав Гетманцев.

Раніше Комітет ВР визнав роботу ДСА  незадовільною.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді