Дев’ять податкових новацій від Мінфіну при підготовці бюджету на наступний рік

12:27, 22 сентября 2020
Заступниця міністра фінансів розповіла про майбутнє збільшення транспортного податку, списання боргів та скасування мораторію на перевірки.
Дев’ять податкових новацій від Мінфіну при підготовці бюджету на наступний рік
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Про податкові новації Мінфіну «Судово-юридична газета» дізналася із публікації заступниці Міністра фінансів України Світлани Воробей  в "Інтерфакс-Україна".

Заступниця Міністра розповіла, які зміни пропонуються Міністерством внести в Податковий кодекс України та інші нормативні акти для формування бюджету на 2021 рік.

Окрім підвищення на індекс споживчих цін або на індекс цін виробників ставок податків (зокрема, це стосується ставок акцизного податку на алкоголь, екологічного податку (крім СО2), рентної плати за користування радіочастотним ресурсом та ставок рентної плати за користування надрами), на українців чекає наступне.  

1) Більше сплачувати податків урядовий законопроект пропонує заможним власникам дорогих авто. В Мінфіні скаржаться, що транспортний податок у зв’язку із інфляцією та підвищенням рівня мінімальної заробітної плати також останнім часом почав втрачати своє фіскальне значення, оскільки його стали сплачувати все менше і менше власників дорогих авто.

Тому Мінфіном запропоновано повернути мінімальну вартість дорогих авто, з яких необхідно сплачувати транспортний податок, до первісного значення. За задумом це наповнить бюджети місцевих громад, оскільки цей податок є місцевим. 

 2) Пропонується звільнити від штрафів підприємців, які у зв’язку з затримкою прийняття Закону № 466 та карантинними заходами COVID-19 не встигнуть до 30 листопада 2020 року підготуватися зареєструватися в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (СЕАРП СЕ) або не встигнуть вчасно до 31 грудня 2020 року встановити витратоміри пального.

3) Сільгоспвиробників хочуть звільнити від передбаченого на сьогодні у ПКУ нарахування та сплати ПДВ у разі втрати ними врожаю або поголів’я сільськогосподарських тварин через настання форс-мажорних обставин, якими, наприклад, є цьогорічна засуха особливо у південних регіонах України.

4) Для бізнесу, що тільки розвивається законопроектом запропоновано звільнення від ПДФО коштів державної підтримки отриманої не безпосередньо з бюджету, а від Фонду розвитку підприємництва або Фонду розвитку інновацій.

5) Неприбутковим організаціям спростять порядок звітування. Таким установам не потрібно буде періодично звітувати про використання доходів (прибутків) якщо вони не допустили порушення умов перебування у неприбутковому статусі.

6) Бізнесу, що з будь-яких причин має непогашений податковий борг, спишуть нараховані їм суми фінансових (штрафних) санкцій та пені, якщо такий платник податків протягом шести місяців добровільно погасить основну суму наявного в нього податкового боргу.

 7) Запропоновано скасувати мораторій на проведення податковими органами перевірок, який тривав майже півроку. Через мораторій контролюючі органи позбавлені можливості перевірити суб’єктів господарювання, на яких отримані скарги.

8) У пакеті змін до Податкового Кодексу запроваджується норма що дозволить податковим органам, як органам стягнення, отримувати від банків та фінансових установ інформацію про наявність у боржників, по яких наявні рішення судів про списання боргів, кошти на рахунках у банку та банківських сейфах, що можуть бути джерелом погашення таких боргів перед державою. Ключовим в цій пропозиції Мінфіну є наявність рішення суду про безспірність стягнення.

9) Проект також містить норму спрямовану на забезпечення стягнення суми податкового боргу, що виникла у зв’язку із несплатою платником податку ним самим самостійно задекларованої суми податкових зобов’язань. Логіка Мінфіну полягає в тому, що платник сам визначив суму своїх зобов’язань, сам їх задекларував. Тож Міністерство вважає, що у такому випадку рішення суду щоб їх сплатити не потрібно.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала в яких випадках суди скасовують податкові вимоги по ЄСВ «сплячим» ФОПам.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

 
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей