Голова Національної поліції розповів, навіщо поліцейським електрошокери

17:48, 18 ноября 2020
Національна поліція закупила дві сотні електрошокерів і в майбутньому планує забезпечити ними  всі підрозділи.
Голова Національної поліції розповів, навіщо поліцейським електрошокери
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національна поліція планує  впродовж найближчих декількох років оснастити тайзерами (електрошокерами) кожен екіпаж патрульної поліції, штурмові підрозділи КОРДу і полків поліції особливого призначення, а також поліцейських офіцерів громад. Про це розповів у ЗМІ Голова Національної поліції України, генерал поліції другого рангу Ігор Клименко.

«Наразі ми закупили 200 таких електрошокерів з усіма комплектуючими, а більше десятка поліцейських вже пройшли навчальні курси інструкторів від компанії-виробника. Це перший крок на шляху до повноцінного використання електрошокерів у повсякденній роботі», —  наголосив Ігор Клименко.

Голова Національної поліції України визнав нормативні обмеження умов використання електрошокерів. Зокрема, стаття 45 Закону України «Про Національну поліцію» передбачає, що працівник поліції може застосовувати такі спеціальні засоби, як електрошокові пристрої контактної та контактно-дистанційної дії для відбиття нападу на поліцейського, іншу особу та/або об’єкт, що перебуває під охороною, а також для відбиття нападу тварини, що загрожує життю і здоров’ю особи чи поліцейського.

При цьому, кожної зміни правоохоронці затримують громадян за вчинення правопорушень, ті ж часто проявляють непокору та опір, а це подекуди призводить до випадків застосування вогнепальної зброї із травматичними та навіть летальними наслідками.

Клименко навів навіть пару прикладів таких випадків:

- у 2016 році в Хмельницькій області під час затримання чоловіка, котрий металевою заточкою посеред вулиці поранив декількох громадян, патрульним довелося вистрілити у дебошира. На жаль, від отриманих травм той помер;

- у 2018 році на Львівщині під час оформлення адмінматеріалів за фактом ДТП водій кинувся тікати та при затриманні порізав ножем поліцейську. Її напарник змушений був застосувати табельну вогнепальну зброю, поранивши втікача. Тільки так вдалося затримати правопорушника.

Генерал впевнений, що таких ситуацій можна було б уникнути, якби поліцейські мали при собі та змогли б використати електрошокер замість летальної зброї.

Перевага цього спецзасобу в тому, що поліцейський на безпечній відстані може знешкодити зловмисника із найменш травматичними для нього наслідками. Дальність пострілу сягає 7,5 метрів, а швидкість – 55 метрів за секунду.

Ігор Клименко запевняє, що необхідні зміни в Закон «Про Національну поліцію».

А конкретно - необхідно розширити перелік підстав, за яких буде дозволено використовувати такий спецзасіб, як електрошокер.

Зокрема, у випадках затримання особи, яка:

- вчинила тяжке або особливо тяжке правопорушення і намагається втекти або ж опирається поліцейському;

- чинить збройний опір або намагається втекти з-під варти;

- погрожує зброєю або будь-яким іншим предметом, який загрожує життю чи здоров’ю людей.

При цьому обов’язково визначатимуть категорії осіб, до яких буде заборонено застосовувати електрошокер, це – малолітні та неповнолітні, вагітні жінки, особи з явними ознаками обмежених можливостей або старості.

Фактично підстави та умови застосування «Тайзерів» будуть аналогічні вогнепальній зброї.

Раніше  Арсен Аваков запропонував застосовувати електрошокери до осіб, які вчинили адміністративне порушення і протидіють поліцейському.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді