Чи порушує новий закон про комунальні послуги право на недоторканність житла

08:55, 4 декабря 2020
Новий закон про комунальні послуги: що зміниться.
Чи порушує новий закон про комунальні послуги право на недоторканність житла
Джерело фото: Getty image
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Представник оператора газорозподільної системи або іншого суб’єкта господарювання внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку має право доступу до приміщень будинку для здійснення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання такого будинку.  Та власник (співвласник) зобов’язаний буде надати представнику оператору газорозподільної системи доступ до приміщень будинку для здійснення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання такого будинку.

Про це йдеться у схваленому Верховною Радою законопроекті № 2458 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг».

Експерти вважають, що цей закон сприятиме стабільному проходженню опалювального сезону, а також стане передумовою стабілізації сфери житлово-комунального господарства. Втім, чи на справді це так, покаже час.

Що пропонується

Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання - за рахунок співвласників багатоквартирного будинку.

Так, документом пропонується встановити, що для забезпечення безпеки газопостачання та готовності внутрішньобудинкових систем газопостачання дво- або багатоквартирного будинку до надання послуг з розподілу та постачання природного газу співвласники такого будинку або за їхнім рішенням – управитель багатоквартирного будинку, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, інша уповноважена співвласниками особа мають укласти договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку з оператором газорозподільної системи або іншим суб’єктом господарювання, який має право на виконання таких робіт.

У разі укладення такого договору за технічне обслуговування та безпечну експлуатацію внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку несе відповідальність оператор газорозподільної системи або інший суб’єкт господарювання, з яким укладено договір.

Договір на технічне обслуговування

Документом зазначається, що у разі укладання договору на технічне обслуговуваннявня внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку з іншим суб’єктом господарювання, ніж оператор газорозподільної системи, сторони визначають істотні умови договору на підставі вільного волевиявлення з урахуванням вимог Господарського та Цивільного кодексів України. При цьому управитель багатоквартирного будинку, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку або інша уповноважена співвласниками особа повідомляють про це оператора газорозподільної системи протягом 15 днів з дати укладення такого договору.

Та у разі укладення договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку з оператором газорозподільної системи такий договор укладається за формою типового договору, затвердженого Національною Комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, та є публічним.

Також встановлюється, що оператор газорозподільної системи не має права вимагати укладення договору на технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку на інших умовах, що не відповідають умовам типового договору, затвердженого Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Окрім цього, за зверненням об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, управителя або іншої уповноваженої співвласниками особи оператор газорозподільної системи, що надає в цьому будинку послугу з розподілу природного газу, не має права відмовити в укладенні договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку.

У разі якщо об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, управитель або інша уповноважена співвласниками особа не звернулися до оператора газорозподільної системи із заявою про укладення договору на технічне  обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку та не направили йому повідомлення про укладення такого договору з іншим суб’єктом господарювання, який має право на виконання таких робіт, вважається, що співвласники багатоквартирного будинку приєдналися до договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових     систем газопостачання багатоквартирного будинку з оператором газорозподільної системи, на території ліцензійної діяльності якого розташований відповідний будинок.

У такому разі оператор газорозподільної системи розподіляє кошторисну вартість технічного обслуговування між співвласниками багатоквартирного будинку пропорційно до кількості укладених договоріч із споживачами послуг з розподілу природного газу у такому будинку та надає індивідуальні квитанції споживачам у цьому будинку для оплати послуг з технічного обслуговування.

Зазначається, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щороку встановлює для операторів газорозподільних систем граничні рівні вартості виконання видів робіт та послуг з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирних будинках.

Доступ до приміщень

Втім, найбільш цікаве положення стосується саме доступу операторів газопостачання до приміщення будинку. Так, представник оператора газорозподільної системи або іншого суб’єкта господарювання внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку має право доступу до приміщень будинку для здійснення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання такого будинку.

Власник (співвласник) зобов’язаний  надати представнику оператору газорозподільної системи доступ до приміщень будинку для здійснення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання такого будинку.

Окрім цього зазначається, що  законодавством буде встановлюватись порядок надання такого доступу та відповідальність за його ненадання (співвласниками)  багатоквартирного будинку.

При цьому Головне юридичне управління ВР відзначає, що таке право суперечить Конституції.

«За статтею 30 Конституції України кожному гарантується недоторканність житла; у невідкладних випадках, пов'язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відтак, запропоноване законопроектом положення щодо встановлення законодавством порядку доступу до житла є неприйнятним з огляду на вказані положення Основного Закону України» - підкреслює Головне юридичне управління ВР.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що депутати ухвалили закон про зміни у сфері комунальних послуг.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки