Зеленський підписав закон про штрафи за переміщення валюти через кордон України

17:09, 16 июня 2022
Недекларування готівкової валюти під час перетину державного кордону в сумі, що перевищує дозволений законодавством ліміт без письмового декларування, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 20 відсотків суми, що перевищує дозволену законодавством ліміт вивезення валюти без письмового декларування.
Зеленський підписав закон про штрафи за переміщення валюти через кордон України
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою законопроєкт №6051 про внесення змін до Митного кодексу України щодо адміністративної відповідальності громадян за порушення митних правил, яким передбачено штрафи за недекларування громадянами валюти в обсягах, які перевищують дозволені законодавством. Документ опублікований в газеті «Голос України».

Як зазначається у пояснювальній записці, Конституційний суд визнав неконституційними припис статті 471 Митного кодексу в частині обов’язкової конфіскації незадекларованої валюти та зобов’язав законодавчо врегулювати питання відповідальності громадян за недекларування валюти. Для реалізації, зокрема цього рішення і ухвалено закон.

Законом внесено зміни до статті 471 Митного кодексу та зазначено, що недекларування валютних цінностей, що переміщуються громадянами через митний кордон України, в сумі, що перевищує дозволену законодавством України для їх переміщення без письмового декларування,  тягне за собою накладення штрафу в розмірі 20 відсотків суми, що перевищує дозволену законодавством України для переміщення валютних цінностей без письмового декларування, згідно з офіційним курсом Національного банку України на день вчинення порушення митних правил.

Наразі фізичні особи можуть вивозити без письмового декларування не більше ніж 10 тисяч євро в еквіваленті.

Також передбачається, що недекларування товарів(крім валюти), які заборонені до ввезення тягне за собою накладення штрафу у розмірі трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією таких товарів або без такої.

При цьому змінами до статті 521 Митного кодексу розширено можливості для укладання мирової угоди між митницею та порушником та передбачено можливість відмову від конфіскації товару, в разі, якщо це передбачено нормами законодавства за умови сплати штрафу з коефіцієнтом 1.3.

Разом з тим, транспортні засоби, що використовувалися для переміщення товарів  безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України поза митним контролем, а також товари та/або транспортні засоби із спеціально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для переміщення товарів  безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України, можуть бути поміщені виключно в митний режим відмови на користь держави чи знищення або руйнування. Отже з транспортом, на якому завозився товар порушнику, в разі досягнення домовленості доведеться попрощатися.  У свою чергу, митний орган зобов’язаний припинити провадження у справі про порушення митних правил щодо особи, яка вчинила порушення митних правил, та здійснити митне оформлення задекларованих нею товарів, транспортних засобів відповідно до заявленого митного режиму.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», українці зможуть у Нідерландах обміняти гривню на євро. Обміняти можна до 10 тисяч гривень.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді