Голова ВС прокоментувала призупинення підвищення окладів суддів

15:19, 19 сентября 2018
Призупинення підвищення окладів суддів: В. Данішевська прокоментувала зміни, пропоновані Держбюджетом-2019.
Голова ВС прокоментувала призупинення підвищення окладів суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

З урахуванням резонансу, якого набуло питання призупинення підвищення заробітних плат суддів місцевих, апеляційних та вищих спеціалізованих судів у проекті Державного бюджету України на 2019 рік, «Судово-юридична газета» поцікавилася у голови Верховного Суду, члена Вищої ради правосуддя Валентини Данішевської її думкою з приводу пропонованих змін.

«Під час підготовки та проведення судової реформи підвищення заробітних плат суддів розглядалося як одна із складових забезпечення незалежності суддів. З іншого боку, законодавець передбачив, що для отримання визначеного законом підвищеного розміру зарплати суддя має успішно пройти оцінювання на відповідність займаній посаді.

Тож судова система вже два роки послідовно дотримується цього правила: судді проходять кваліфікаційне оцінювання і отримують підвищення зарплати за алгоритмом, передбаченим у пунктах 22-24 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Отже, будь-які зміни цього правила є небезпечними для всієї системи, незалежно від того, в якій інстанції працює суддя», — зазначила Валентина Данішевська у коментарі нашому кореспонденту.

«Цього тижня оприлюднено законопроект № 9000 «Про Державний бюджет України на 2019 рік». Відповідно до  п. 3. ст. 36 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Верховний Суд надає висновки щодо проектів законодавчих актів, які стосуються судоустрою, судочинства, статусу суддів, виконання судових рішень та інших питань, пов’язаних із функціонуванням системи судоустрою.

На практиці це працює так: проект закону, який стосується якогось із окреслених в законі про судоустрій питань, реєструється у парламенті, секретаріат Верховної Ради України надсилає його до Верховного Суду для ознайомлення та опрацювання.

Наш попередній досвід співпраці з Верховною Радою України дозволяє сподіватися, що найближчим часом парламент підключить Верховний Суд до опрацювання і цього законопроекту», — зазначила Голова ВС.

За її словами, наступного тижня відбудеться спільне засідання Комунікаційного комітету системи правосуддя.

«На засіданні засідання Комунікаційного комітету системи правосуддя ми визначимося із пропозиціями та подальшими кроками і будемо готові розпочати консультації із Верховною Радою України щодо змін, які пропонується внести до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», — підкреслила Валентина Данішевська.

Каки ранее писала «Судебно-юридическая газета», на 2019 год планируется заморозить повышение должностных окладов судей местных и апелляционных судов.

Так, в проекте Государственного бюджета на 2019 года №9000 предусмотрено приостановить повышение должностных окладов для судей местных, апелляционных и высших специализированных судов.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду