Втручання в діяльність судді ВС Григорія Мачульського: розпочато досудове розслідування

18:46, 3 декабря 2018
До ВРП ще 30 липня 2018 року надійшло повідомлення судді Верховного Суду про втручання в його діяльність.
Втручання в діяльність судді ВС Григорія Мачульського: розпочато досудове розслідування
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Вищої ради правосуддя 30 липня 2018 року надійшло повідомлення судді Верховного Суду Григорія Мачульського про втручання в його діяльність як судді шляхом надання неправомірної вигоди за позитивне вирішення спору. Про це повідомляє прес-служба судової влади.

«Суддя Верховного Суду Мачульський Г.М. повідомив, що під час розгляду господарської справи вчинено, на його думку, дії щодо втручання в його діяльність як судді», - сказано у повідомленні.

Зокрема, адвокатом, який у справі представляв третю особу, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, а саме фізичну особу − підприємця, було подано заяву про відвід колегії суддів.

У заяві зазначено, що на картковий рахунок судді «були перераховані кошти від громадянки, яка не є учасником процесу, як неправомірна вигода за нібито позитивне рішення спору на користь ПАТ «Обухівське».

У подальшому з’ясовано, що на картковий рахунок для зарахування заробітної плати судді Мачульського Г.М. від невідомої особи надійшли кошти у сумі 5000 гривень.

За зверненням судді співробітники банку не змогли ідентифікувати особу, яка здійснила платіж. Однак Мачульський Г.М. зауважив, що він звернувся до працівників банку із проханням зберегти дані відеофіксації з відеокамер спостереження для проведення правоохоронними органами відповідного розслідування.

На думку судді Мачульського Г.М., зазначені дії є наслідком правової позиції, викладеної колегією суддів за його участю в інших справах, та намаганням усунути визначену колегію суддів для розгляду вказаної справи, що є втручанням в його діяльність.

Окрім того, суддя повідомив, що для запобігання виникненню будь-яких сумнівів у його неупередженості він заявив самовідвід, який був відхилений.

2 жовтня 2018 року ВРП ухвалила звернутися до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні від 7 серпня 2018 року за частиною першою статті 376 КК України за фактом втручання в діяльність судді Верховного Суду Григорія Мачульського.

Прокуратура міста Києва листом від 16 листопада 2018 року повідомила, що слідчим відділом Печерського районного управління поліції ГУ НП у місті Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом втручання в діяльність судді Верховного Суду Мачульського Г.М. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 (втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення) Кримінального кодексу України.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що суддя Верховного Суду Мачульський 30 липня 2018 року звернувся до Вищої ради правосуддя з повідомленням про втручання в його діяльність як судді шляхом надання неправомірної вигоди за позитивне вирішення спору.

Крім того, ми писали, що ВРП прийняла рішення звернутися до ГПУ про надання інформації щодо розкриття та розслідування злочину в кримінальному провадженні № 42018101060000172 від 7 серпня 2018 з частини першої статті 376 КК України за фактом втручання в діяльність судді Верховного Суду Григорія Мачульського.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва