Відбулось чергове засідання Ради суддів

13:46, 7 декабря 2018
В порядку денному було питання заморожування суддівських зарплат.
Відбулось чергове засідання Ради суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

7 грудня відбулося чергове засідання Ради суддів. На порядок денний, серед іншого, було винесене питання щодо забезпечення дотримання гарантій незалежності суддів. І в цьому контексті одним із найболючіших питань, безумовно, є заморожування суддівських зарплат.

До обговорення цієї проблеми долучилась, зокрема, голова Верховного Суду Валентина Данішевська.

«Усі наші зусилля останнім часом спрямовані на те, аби зупинити посягання бюджетного комітету Верховної Ради на Закон України «Про судоустрій та статус суддів». Засади судової реформи мають дотримуватись не лише суддями, а й усіма державними органами, які задіяні у цьому процесі. Співчуваючих суддям не так багато, як при владі, так і у суспільстві.

На жаль, те, що нам потрібно, знаходиться поза межами наших повноважень — у руках парламенту. Тому зараз ми маємо продемонструвати свою згуртованість та прагнення до змін в рамках конструктивного діалогу, і не дати шанс тим, хто хоче розхитати судову систему.

Разом з тим висунення ультиматумів, висловлення зауважень та претензій не допоможе досягти бажаного результату. Депутати мають ухвалити це рішення з власної волі», — впевнена очільниця ВС.

Крім того, на засіданні піднімалося і ще одне актуальне для судової системи питання — пришвидшення процесу кваліфікаційного оцінювання суддів. Одним із шляхів прискорення процедури вбачається залучення до перевірки практичних завдань сторонніх осіб, тобто не членів Вищої кваліфікаційної комісіях суддів.

Однак, на думку В.Данішевської, такий варіант розв‘язання проблеми не є оптимальним. «Коли йдеться про підвищення заробітньої плати — всі згодні на те, щоб їх роботи перевіряв будь-хто, аби тільки пришвидшити процес. А коли суддя отримає незадовільний результат за підсумком оцінювання – захоче оскаржити його на підставі того, що роботу перевіряла неуповноважена особа.

Іноді судді не довіряють навіть ВККС, а у такому випадку буде багато побічних наслідків», — припускає голова ВС. Тому, за словами В.Данішевської, поки до кінця не зрозуміло, за рахунок чого можна пришвидшити процес кваліфоцінювання суддів.

Ще один запропонований варіант — створення кваліфікаційних комісій обласного рівня. Проте і це питання знаходиться у віданні парламенту, а не органів суддівського самоуправління.

«Судово-юридична газета» повідомляла, що кваліфоцінювання суддів обіцяють завершити до вересня 2019 року. ВККС встигла перевірити 3122 з 4797 практичних завдань.

Автор: Ольга Туева
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду