ЄСПЛ позбавив українського адвоката можливості представляти інтереси заявників

09:55, 13 декабря 2018
Адвокат надала неправдиву інформацію та зловживала правом на звернення до суду.
ЄСПЛ позбавив українського адвоката можливості представляти інтереси заявників
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європейський суд з прав людини прийняв рішення, відповідно до §4(b) Правила 36 Регламенту Суду, позбавити адвоката, Наталію Целовальніченко, можливості представляти інтереси заявників чи надавати їм юридичну допомогу у справах, які подані або будуть подані до Суду. Про це сказано в прес-релізі ЄСПЛ.

З метою уникнення завдання шкоди заявникам, інтереси яких в Європейському суді представляє пані Целовальніченко, було вирішено попередити заявників, справи яких знаходяться на розгляді Суду, про прийняте рішення.

Заявники, з якими існує поштовий зв’язок, отримають листа за їхньою останньою відомою адресою. Засобам масової інформації пропонується повідомити про це рішення громадськість з метою доведення його до відома заявників, які мешкають на території, що не обслуговується Укрпоштою, як і будь-кого, хто має намір подати заяву до Європейського суду з прав людини.

Суд прийняв рішення заборонити пані Целовальніченко представляти інтереси заявників у зв’язку з наданням нею неправдивої інформації та зловживанням правом на звернення до Суду. Зокрема, при поданні деяких заяв до Європейського суду пані Целовальніченко надала документи, які містять очевидні ознаки фальсифікації, тоді як в кількох інших випадках вона подала заяви від імені померлих осіб, не повідомивши суд про факт їхньої смерті.

Заявники, інтереси яких представляла пані Целовальніченко та чиї заяви не було або ще не було доведено до відома уряду держави-відповідача, можуть у будь-який момент призначити замість неї іншого представника. Якщо вони не призначать нового представника одразу, їм буде надано таку можливість на подальших етапах розгляду справи.

Заявники, в чиїх справах пані Целовальніченко виступала представником, які вже доведено до відома уряду держави-відповідача і в яких участь адвоката є обов’язковою, мають призначити нового представника.

Українському уряду запропоновано проінформувати Національну асоціацію адвокатів України про прийняте рішення та про причини його прийняття.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Європейський суд з прав людини постановив рішення від 11 липня 2013 року у справі «Рудніченко проти України» (Application No. 2775/07; Rudnichenko v. Ukraine, 11 July 2013), яким констатував порушення п. 1 ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо законності тримання заявника під вартою; п. 3 ст. 5 Конвенції; п. 1 та підпункту «d» п. 3 ст. 6 Конвенції щодо незабезпечення явки свідка; п. 1 ст. 6 Конвенції через відсутність безсторонності суду першої інстанції, який виніс обвинувальний вирок заявнику.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва