Асоціації розвитку суддівського самоврядування України — 3 роки

11:39, 21 января 2019
Газета: 1 (470)
Це організація «знизу», яка не є «правою чи лівою рукою» одного з керівників ВС чи іншої посадової особи.
Асоціації розвитку суддівського самоврядування України — 3 роки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

21 січня ц. р. виповнюється 3 роки з дня заснування Асоціації розвитку суддівського самоврядування України (­АРССУ). Своєю метою-2020 вона визначає професійний розвиток суддів і максимальне сприяння реалізації їхніх прав для підвищення ролі правосуддя в суспільстві. Серед її пріоритетних завдань для досягнення цієї мети — підтримка і розвиток відповідального лідерства в судовій системі, захист незалежності суду, прав та законних інтересів суддів, посилення ефективності роботи Ради суддів України.

«Судово-юридична газета» спільно з членами Асоціації підбила підсумки та з’ясувала, якою вони бачать судову систему майбутнього.

Володимир Кравчук, суддя Верховного Суду, президент АРССУ

— За 3 роки Асоціація провела понад 30 різноманітних заходів, включаючи 13 форумів, на яких розглядалися практично всі актуальні суддівські питання. Ідею форумів активно підтримували Вища рада правосуддя, Вища кваліфікаційна комісія суддів, Рада суддів України та ДСА. За два роки роботи вдалося зібрати пропозиції щодо розвитку суддівського самоврядування практично з усієї України. Вони зібрані у Рекомендаціях, частина яких вже впроваджена РСУ. Рада суддів України була і залишається ключовим партнером Асоціації. До речі, у 2018 р. цю співпрацю істотно посилено, адже 5  членів Асоціації обрані до складу РСУ.

У 2018 р. за підтримки проекту «Нове правосуддя» та наших творчих партнерів — анімаційної студії «Тундрайв» — нам вдалося реалізувати творчий проект, спрямований на роз’яснення дітям місії суду в суспільстві. Всеукраїнська акція «Урок справедливості» охопила понад 200 шкіл України. І це лише початок. Ця робота триватиме і надалі. Тим більш, що її активно підтримують освітяни.

У 2019 р. у наших планах навчальні програми, спрямовані на розвиток особистісного потенціалу суддів. Суддя — це, насамперед, освічена людина, а лише потім правник. Але ми працюємо і над підвищенням професійних знань. Підписано угоди про співпрацю з Українською Гельсінською спілкою прав людини, Центром німецького права. І вже у лютому судді можуть розпочати навчання.

Особисто для мене головним здобутком Асоціації за 3 роки є формування колективу, в якому кожен суддя може знайти підтримку своїх ідей та допомогу в їх реалізації. Небайдужі судді — це найважливіше. Без ідей і без людей зміни неможливі.

Юлія Іваніна, суддя-спікер Дніпровського районного суду Києва, член правління АРССУ

— Річницю Асоціації я відзначаю вперше, оскільки є її членом майже рік. Для мене АРССУ — це, перш за все, люди — Професіонали з великої літери та справжні друзі. Усі вони живуть своєю справою, їх ідеї та успіхи надихають і мене. Завдяки Асоціації та одній з геніальних ідей Володимира Миколайовича разом з колегами я мала можливість долучитися до Всеукраїнської акції «Урок справедливості», організованої АРССУ за підтримки проекту USAID «Нове правосуддя». Без перебільшення, це перший правоосвітницький проект, який об’єднав таку велику кількість правників різних професій у благородній справі правової освіти дітей, метою якого є роз’яснення дітям місії суду в суспільстві та поняття справедливості. Враження, які ми отримуємо від уроків, що проводимо для дітей, важко з чимось порівняти. Особисто для мене з тими уроками остаточно прийшло усвідомлення того, що суддя — це не просто професія, а справді покликання.

Планів у нас дуже багато. На жаль, у їх реалізації не все залежить від нас, але я впевнена в успішності усіх наших майбутніх проектів, адже ми разом, і мета у нас єдина! Вітаю колег і друзів з черговою річницею Асоціації та бажаю подальшого розвитку кожного з нас та цікавих спільних проектів!

Дмитро Бездоля, суддя Господарського суду Одеської області, член правління АРССУ

— Потреба у створенні дієвої Асоціації, яка об’єднала б та представляла інтереси суддів, з’явилась у багатьох суддів після подій на Майдані. Тоді стала дуже популярною ідея розігнати усіх суддів та обрати нових. Були й інші заклики... Особливо це стосувалося суддів місцевих судів, оскільки саме вони працюють «на землі». Ми розуміли, що цей шлях є популістським і неконструктивним, оскільки будівля може бути міцною лише за умови, що вона має фундамент та збудована кваліфікованим будівельником.

Буду відвертим: протягом тривалого часу напрям розвитку судової влади задавало керівництво касаційних судів, проте після Революції Гідності відчувалося, що судді на процес реформування судової влади майже не впливають, тож потрібні нові механізми взаємодії між представниками різних гілок влади і суспільством. Саме тоді відбулося зародження нової судової влади, коли судді зрозуміли, що вони не просто особи, які наділені державою повноваженнями здійснювати правосуддя у конкретній справі, але й мають бути справжніми громадянами, які мають нести відповідальність за майбутнє держави та створювати його. Ось такі, на мою думку, були настрої у суддів, які вирішили втілити 3 роки тому ідею створити АРССУ.

Я не відразу приєднався до Асоціації, перший час приглядався, але після особистого знайомства з усіма її засновниками зрозумів, що це прогресивні люди, які об’єдналися з метою творити та створювати нове. Наскільки це в нас за 3 роки вийшло, судити вам. Варто відзначити, що 95% членів нашої Асоціації — судді місцевих судів, тобто це організація «знизу», яка є самостійною та не є «правою чи лівою рукою» одного з керівників ВС чи іншої посадової особи у судовій владі. Хоча в нашій Асоціації є й керівники місцевих судів, проте ми усі рівні. Така самостійна позиція по-своєму складна, але ми зростаємо, нас стає більше, ми навчаємось та намагаємось реалізувати те, навколо чого об’єднались. Думаю, наразі АРССУ — одна з найбільш активних, молодих і дієвих асоціацій суддів в Україні.

Особисто мене в Асоціації підкупила повна демократичність внутрішніх процесів: ти можеш обговорити будь-яке питання чи реалізувати за своїм бажанням будь-який проект, ніхто тобою навіть не намагається керувати, а навпаки, всі допомагають здійснити задумане. Це не пусті слова, усі члени АРССУ можуть підтвердити це. Напевне, саме тому, а також завдяки особистостям, які зібралися в АРССУ, у нас дуже багато бажаючих стати членами Асоціації та досить складні правила набуття членства. Ми прибічники якості та активності, пасивність та масовість — не наш підхід. У силу своїх обмежених фінансових можливостей ми намагаємось комунікувати з суспільством і бути корисними його членами як у галузі юриспруденції, так і в інших сферах, зокрема правової освіти населення, екології. Про це ви можете дізнатися з нашої сторінки у Ficebook.

Окремо хотів би звернути увагу на необхідність подальшого розвитку рівня комунікації між асоціаціями суддів, органами суддівського врядування та ДСА, який, на мою думку, можна реалізувати шляхом створення при Вищій раді правосуддя постійного консультативного органу за участі представників усіх суддівських асоціацій. Проте це плани на майбутнє.

І насамкінець не можу не сказати слова привітання своїм колегам з днем річниці АРССУ, побажати усім подальших успіхів, перемог та звершень!

Марія Дмитрієва, суддя Комунарського районного суду Запоріжжя

— Причини мого вступу до Асоціації? Досі я не вступала ні в які громадські об’єднання суддів, оскільки вважаю, що це має бути свідомий вибір. І я жодного разу не пожалкувала, що стала частиною дружної команди Асоціації розвитку суддівського самоврядування України. Завдяки підтримці членів Асоціації та правильній організації роботи, комунікації, роботі в комітетах, відвідуванню організованих Асоціацією заходів я зробила для себе багато відкриттів. Усвідомила напрям, у якому мені необхідно діяти, щоб не зупинятися на досягнутому і далі розвиватися як професійно, так і особистісно. Усвідомила, що таке підтримка однодумців, яка супроводжує на кожному кроці у разі її необхідності. Завдяки «Урокам справедливості», до проведеннях яких я долучилася особисто та долучила правників Запорізької області, усвідомила, що робота судді — це, окрім іншого, ще й велика відповідальність за правосвідомість нашого підростаючого покоління.

Значна подія в АРССУ? Можу з впевненістю сказати, що у нас усе ще попереду! Працюємо далі. Адже таких професійних, прогресивних, активних та талановитих правників з дуже правильними цілями та гідними шляхами досягнення цих цілей в одному місці годі ще пошукати! Успіхів усім нам і кожному окремо!

Анжеліка Багрова, суддя-спікер Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області

— Що для мене АРССУ? Це команда відповідального суддівського лідерства, що веде за собою. Моє перше очне знайомство з частиною команди та головою правління відбулося 29.05.2018 на Запорізькому регіональному судовому форумі, де я прийняла рішення звернутись із заявою щодо вступу до АРССУ. Форуми, професійна підготовка, правова освіта, ініціативи та проекти від імені АРССУ, моя участь у проекті «Урок справедливості», флешмоб до Дня працівників суду #незалежнійкраїні-незалежнийсуд — усі ці напрямки роботи АРССУ дуже мотивують та додають сил, віри у добрі зміни та підвищення довіри суспільства до судів і суддів.

Чому вступила до АРССУ? — Бажання не зупинятися, вчитися та прагнення зробити багато речей для укріплення авторитету суддів України, для досягнення справжньої судової незалежності разом із сильною командою талановитих, професійних та ініціативних колег.

P.S. Доречна теза на тему: «Ви вмієте те, чого не вмію я. Я вмію те, чого не вмієте ви. Разом ми зможемо робити великі речі» (Мати Тереза).

Зоя Плеханова, суддя Закарпатського окружного адміністративного суду

— Для мене це група однодумців, що і було мотивом вступу до цієї суддівської спільноти. Асоціація розвитку суддівського самоврядування України — це стиль життя: активний, цікавий, небайдужий, позитивний та професійний. Для мене це група однодумців, що і було мотивом вступу до цієї суддівської спільноти. Працюючи в судовій системі з 2010 р. і почавши свій професійний шлях із секретаря судового засідання та помічника судді, я бачила зсередини проблеми, які потребують вирішення для покращення роботи як тих, хто там працює, так і тих, хто звертається за захистом до суду. Мої поодинокі кроки в цьому напрямку мало на що могли суттєво вплинути, і не всі, хто працював поруч, поділяли мої думки. Тому знайомство з колегами з різних куточків України, які об’єдналися для обговорення та вирішення різних питань, які нас турбують, було ковтком свіжого повітря у досить закритому та консервативному професійному середовищі.

На відміну від інших об’єднань, в АРССУ кожний її член — це самодостатня, цікава, креативна особистість, яка своєю активною позицією намагається покращити все, що стосується суддів, їх діяльності та їх відкритості для інших членів суспільства, що втілюється у різноманітних заходах, проектах, навчальних тренінгах та семінарах, що поєднуються зі змістовним відпочинком та знайомством з традиціями та колегами з різних регіонів України. Зокрема, хочеться відзначити один з найкращих форумів, організованих Асоціацією в Запоріжжі, від якого у мене на все життя залишилися незабутні враження та з’явилися нові друзі.

Хочеться зауважити, що про позицію, проекти та заходи АРССУ знають не тільки в суддівській спільності, а й пересічні громадяни та інші професійні об’єднання завдяки спільним проектам, організованим нашою Асоціацією. І тут окреме слово подяки хочеться сказати очільнику АРССУ та генератору ідей Володимиру Кравчуку, оскільки завдяки його авторитету та бажанню постійно рухатися вперед Асоціація є постійно діючим та креативним осередком у суддівській спільноті.

Наостанок хочу висловити свої думки у віршованій формі: АРССУ— це стиль життя: цікаві задуми, проекти! Тут кожен з нас на благо всіх конкретно вносить свою лепту. Для того, щоби суд у нас в державі люди поважали, Ми самих кращих та активних в спільноту нашу об’єднали!

Ганна Лебедєва, суддя-спікер Миколаївського окружного адміністративного суду, член правління АРССУ

— Правосуддя є важливим компонентом демократичних суспільств. Воно має на меті вирішувати спорів між сторонами і шляхом ухвалення рішень відігравати як «нормативну», так і »просвітницьку» роль, надаючи громадянам відповідні настанови, інформацію та гарантії щодо права та його практичного застосування. Однак розуміння ролі судової влади в демократичних країнах, особливо розуміння того, що обов’язком судді є справедливе та безстороннє застосування закону незалежно від можливого соціального чи політичного тиску, значно відрізняється в різних державах Європи. Тож і рівень довіри до діяльності судів є, відповідно, неоднаковим. Відкритість, комунікабельність судової влади, доступність інформації про її функції та роль у контексті повної незалежності від інших гілок державної влади може ефективно сприяти кращому розумінню судів як наріжного каменю демократичних конституційних систем.

З метою поширення інформації про роль та діяльність судів, зміцнення суспільної довіри до функціонування судів, підтримки і розвитку відповідального лідерства в судовій системі, захисту незалежності суду, прав та законних інтересів суддів була створена Асоціація розвитку суддівського самоврядування України. Вона стала платформою для об’єднання представників судової влади незалежно від інстанційної, юрисдикційної та територіальної належності, що сприяє відкритому та прозорому діалогу між суддями та суспільством, обміну ідеями та досвідом, професійному спілкуванню, підтримці просвітницької діяльності, а також підготовці освітніх програм для суддів, проведенню регіональних заходів (форумів); розробці ефективних способів захисту суддів від тиску, загроз та небезпек; розвитку інновацій в судовій сфері.

Ця мережа об’єднує однодумців, які мають спільні цінності, такі як верховенство права, права людини та справедливе правосуддя, та мають бажання зростати, розвиватись, ставати ефективними лідерами у професійній спільноті та у впровадженні необхідних змін для відновлення довіри до судової влади та утвердження верховенства права у нашій державі, готові брати на себе відповідальність за майбутнє судової влади та займатись, окрім основної діяльності, розвитком суддівського самоврядування, просвітництвом, підвищенням правосвідомості та правової культури населення, налагодженням якісного діалогу між суддями та суспільством.

Хочу привітати Асоціацію розвитку суддівського самоврядування України з третьою річницею та побажати подальшого руху вперед, нових ідей та здобутків, досягнення цілей та втілення у життя усіх проектів!

Євгенія Чернишова, суддя-спікер Фастівського міськрайонного суду Київської області

— Особисто я вступила до АРССУ вже на етапі активної діяльності цієї організації, тому вихор заходів та інших активностей буквально захопив мене, оскільки саме цього прагнула «молода та активна» суддя. При цьому кожний захід, кожна ініціатива, у якій мені пощастило брати участь, були не лише якісно організовані та інформативно наповнені — в них була душа. Душа тих людей, які віддано та пристрасно намагаються втілити у життя головні завдання та цілі Асоціації — об’єднання суддів, які будуть сприяти підвищенню авторитету судової влади та зміцненню незалежності.

Значною подією в АРССУ для мене було знайомство з її членами, як особисте, так і інтерактивне. Що дивує: бачиш людину перший раз у житті, а ніби кілька років знайомі. Завжди є спільні теми для обговорення, завжди є звичайна людська підтримка, між усіма членами панує єдність мети, поглядів та дій. На мою думку, створенням АРССУ започаткована велика справа, яка почала крок за кроком втілювати у життя такі гасла, як «Комунікація судової влади з іншими гілками» та «Відновлення довіри до суду». Це сталося, перш за все, завдяки відданій праці президії за засновників АРССУ, творчим та активними членам, погляди яких направлені в одному напрямку — на становлення в Україні справедливого і незалежного суду.

Лілія Карабак, Дніпровський районний суд міста Києва, суддя у відрядженні

— АРССУ! Що це для мене? Мабуть, одна з найяскравіших подій минулого року. А треба зазначити, що рік був дуже насичений і складний. Відрядження в Дніпровський суд столиці — це для мене, судді зі значним досвідом роботи, було ніби новим відліком. Крім того, це буремний рік оцінювання, тобто суцільні виклики. Я дуже вдячна за довіру, яку мені висловили колеги, прийнявши до Асоціації. Така підтримка для мене — як друге дихання! Позитивні люди, віддані своїй роботі, фахові, креативні. Авангард системи. Це мої враження від членів Асоціації. Такі успіхи всього за три роки надихають і дають надію, що ми здатні підняти авторитет судової системи на рівень, гідний повноправної гілки влади! Вітаю усіх з річницею!!!

Олена Панченко, суддя Авдіївського міського суду Донецької області, член правління АРССУ

— Три роки тому були складні часи для судової влади в цілому, та й для кожного окремого судді зокрема: великий «відхід» досвідчених суддів, тривале невирішення питання про призначення великої кількості суддів безстроково, непроведення конкурсу на вакантні посади суддів, що зрештою призвело до кадрового голоду в судах та судів без суддів, де громадяни не могли захистити своє порушене право чи інтерес. І це все — на тлі демонстрації окремими представниками громадськості недовіри до судів та суддів, а подекуди й відвертої зневаги, вжиття протиправних дій, «підігрівання» напруження багатьма політиками та посадовцями, закликів про «звільнення всіх», проведення не всім зрозумілої на той час судової реформи та оцінювання суддів…

Ні Рада суддів України, ні інші органи суддівського самоврядування чи врядування не могли тоді допомогти суддям у вирішенні безлічі питань, що постали перед ними. Вочевидь, саме це посприяло усвідомленню багатьма суддями необхідності об’єднання зусиль для обміну думками та спільного вирішення багатьох питань, загальних для всіх судів і суддів проблем. Так і зібралися небайдужі судді з різних регіонів, з судів різних юрисдикцій і прийняли рішення про створення Асоціації розвитку суддівського самоврядування України. Мені пощастило бути серед них.

Протягом цих 3 років найбільшим надбанням Асоціації, на мою думку, є, перш за все, об’єднання найактивніших представників суддівської спільноти, а також налагодження співпраці з органами суддівського самоврядування та врядування. Наразі до складу Ради суддів України обрано 5 членів Асоціації. Думаю, в Асоціації великий потенціал: проведені заходи сприяли донесенню до суддів у різних регіонах деталей судової реформи, порядку кваліфікаційного оцінювання суддів та конкурсу в новостворені суди, новел прийнятих рік тому процесуальних кодексів та вирішенню багатьох нагальних питань. Ми розвиваємось, маємо бачення досягнення належного здійснення правосуддя та стандартів роботи судів, за впровадження яких вболіваємо, тож ще є над чим працювати та є до чого прагнути.

Ганна Бондаренко, суддя Господарського суду Києва, член правління АРССУ

— Сьогодні, згадуючи події трирічної давнини, а саме момент створення Асоціації розвитку суддівського самоврядування України, усвідомлюю, що особисто для мене рішення приєднатися до створення суддівської асоціації було більш емоційним та зумовленим прагненням змін у судовій системі. У 2014 р. в українському суспільстві відбувалася переоцінка цінностей та відчувалося прагнення змін на краще в усіх сферах суспільного життя. Судді — невід`ємна частина суспільства, а отже, і в суддівській професійній спільноті відчувалися потреба змін на краще і розуміння того, що кожний має стати генератором цих перетворень, адже якщо ти залишаєшся осторонь, то станеш об`єктом змін, а не активним їх учасником.

Асоціація розвитку суддівського самоврядування України об’єднує небайдужих та проактивних суддів, які хотіли протистояти негативним процесам у судовій системі і мати вплив та «право голосу» при її реформуванні, що й стало поштовхом до створення такої суддівської асоціації. Основна відмінність нашої Асоціації, на моє переконання, у тому, що наше об’єднання відбувається не за юрисдикційним принципом, не за системою авторитарного лідерства чи контролю, а за принципом підтримки ініціатив кожного члена Асоціації та допомоги у втіленні цих ініціатив. Це гарний комунікативний майданчик як для спілкування колег, у т. ч. з регіонів, так і для діалогу з суспільством.

За 3 роки існування Асоціації було проведено багато регіональних судових форумів за участю як суддів, так і представників громадськості, неурядових організацій, іноземних партнерів та донорів, а також представників керівних органів судової влади, членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя, що дозволило краще розуміти проблеми та запити, які хвилюють як суддів, так і громадськість. Найбільш яскравим та захоплюючим за час існування Асоціації особисто для мене став проект «Уроки справедливості», який проводився за фінансової підтримки проекту USAID. У його рамках було створено мультфільм, котрий мав показати дітям роль і значення суду при вирішенні конфліктів. Завдяки цьому проекту я відчула, що суддя має брати на себе ще й таку важливу соціальну функцію, як просвітницька, а спілкування з дітьми приносить велике емоційне задоволення, що суддям іноді вкрай як потрібно, щоб уникнути професійного вигоряння.

Щодо планів, то я думаю, що їх краще втілювати в життя, а не говорити про них. Сподіваюсь, що попереду в Асоціації ще багато нових проектів та ідей, які будуть реалізовуватись завдяки нашим новим членам, як тим, що вже приєдналися до нас, чи тим, які тільки мають намір стати частиною нашої суддівської спільноти. З нагоди річниці створення Асоціації хочу подякувати долі та колегам-однодумцям за спілкування, підтримку, професійну допомогу протягом цих трьох років. Сподіваюся, що і надалі ми разом будемо успішні у втіленні спільних задумів та ідей.

Матеріал підготувала Наталя Мамченко

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду