Конституційний суд вирішує питання про перейменування Кіровоградської області

20:33, 22 января 2019
Велика палата КСУ на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочала розгляд справи за конституційним зверненням Верховної Ради.
Конституційний суд вирішує питання про перейменування Кіровоградської області
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

22 січня 2019 року Конституційний Суд України розпочав розгляд справи за поданням Верховної Ради про перейменування Кіровоградської області.

Надважливість цієї справи обумовлена наступним.

Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» визначено, що до символіки комуністичного режиму, зокрема, належать «назви областей, у яких використані імена або псевдоніми осіб, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посади секретаря районного комітету і вище), вищих органах влади та управління СРСР».

Кіровоградська область отримала свою назву відповідно до назви обласного центру — м. Кіровограда (14 липня 2016 року перейменований на м. Кропивницький).

Місто було назване на честь одного з керівників та ідеологів комуністичної партії Сергія Кірова, який вважається одним з організаторів масових репресій, зокрема й проти українців, а також ідейним натхненником Постанови ЦВК і РНК СРСР «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності» від 7 серпня 1932 року. Саме цей документ, який у народі назвали «законом про п’ять колосків», став однією з причин Голодомору в Україні 1932-1933 років.

Отже, назва «Кіровоградська область» — є символікою комуністичного режиму. А відповідно до статті 4 вищезазначеного Закону України, «публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму... на всій території України заборонено».

Статтею 5 Закону України «Про географічні назви» передбачено, що назви адміністративно-територіальних одиниць, як правило, повинні бути похідними від найменування тих адміністративних одиниць, які є їх адміністративними центрами.

18.05.2018 на розгляд Верховної Ради України запропоновано проект Закону про внесення змін до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Кіровоградської області) №8380.

Законопроектом пропонується у частині другій статті 133 Конституції України слово «Кіровоградська» замінити словом «Кропивницька».

Відповідно до ст. 159 Конституції України, законопроект про внесення змін до Конституції України розглядається Верховною Радою України за наявності висновку Конституційного Суду України щодо відповідності законопроекту вимогам статей 157 і 158  Конституції України.

Парламент України, відповідно до Постанови «Про включення до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання законопроекту про внесення зміни до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Кіровоградської області) і про його направлення до Конституційного Суду України» від 20 листопада 2018 року № 2616–VIII, направила звернення до Конституційного Суду України з клопотанням надати висновок щодо відповідності зазначеного  законопроекту вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

На підставі цього звернення 22 січня Велика палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочала розгляд справи за конституційним зверненням Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення зміни до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Кіровоградської області) (реєстр. №8380) вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді