Порядок і методологія оцінювання та самооцінювання судді: повний текст рішення

15:50, 27 февраля 2019
Засідання РСУ відбулося 25 лютого.
Порядок і методологія оцінювання та самооцінювання судді: повний текст рішення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рада суддів України оприлюднила проект Порядку і методології оцінювання та самооцінювання судді, а також пропозиції та зауваження щодо нього. Документ розмістили на офіційному сайту РСУ.

На засіданні, яке відбулося 25 лютого, РСУ прийняла рішення №9. Також був оприлюднений додаток «Пропозиції та зауваження до проекту Порядку і методології оцінювання та самооцінювання судді».

«Узагальнивши всі зауваження та пропозиції, які надійшли до Ради суддів України від судів та суддів, вважаємо за необхідне зазначити, що судді звертають увагу на необхідність доопрацювання наданого проекту Порядку та неможливість його затвердження у запропонованій редакції, зокрема, з причин його невідповідності, в деяких частинах, рекомендаціям висновку №17 КРЕС від 24.10.2014 року.

Так, суди висловлюють занепокоєння щодо невідповідності мети регулярного оцінювання судді, викладеної у статті 90 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», стосовно тільки виявлення індивідуальних потреб судді щодо його вдосконалення та стимулювання до підтримання кваліфікації на належному рівні, професійного зростання — встановлення запропонованим проектом саме обов’язку зазначених ним суб’єктів регулярного оцінювання здійснювати його по відношенню до суддів. За змістом статей 19, 124, 126, 127, 129 Конституції України єдина функція судді – здійснення правосуддя. Для забезпечення обов’язку кваліфіковано здійснювати правосуддя від імені України законодавець наділив суддю правом підвищувати свій професійний рівень та обов’язком проходити з цією метою відповідну підготовку в НШСУ не менше ніж раз на три роки.

Таким чином, на теперішній час законом не передбачено саме обов’язку суддів здійснювати регулярне оцінювання інших суддів чи самооцінювання з метою визначення професійної компетентності судді, що входить тільки до повноважень ВККС України. Вважаємо за необхідне звернути увагу ВККСУ на те, що до теперішнього часу не закінчено процедуру кваліфікаційного оцінювання суддів України, в зв’язку з чим запровадження процедури регулярного кваліфікаційного оцінювання суддів є передчасним без проведення аналізу результатів оцінювання і врахування як досягнень, так і недоліків такої процедури.

Для уникнення ризику неправомірного впливу на суддю при здійсненні регулярного оцінювання рекомендуємо доопрацювати запропонований проект Порядку з урахуванням наступних пропозицій та зауважень», — йдеться у документі.

Пропозиції та зауваження до проекту Порядку і методології оцінювання та самооцінювання судді.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що 25 лютого Рада суддів України розглянула консультативний висновок РСУ щодо проекту Порядку і методології оцінювання та самооцінювання судді.

Крім того, РСУ поки не стала узгоджувати Порядок і методологію оцінювання та самооцінювання судді.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде