Суд повернув неповнолітньому сироті право користуватися викраденою шахраями квартирою

15:42, 6 марта 2019
Квартира була незаконно виведена з комунальної власності територіальної громади Дніпра.
Суд повернув неповнолітньому сироті право користуватися викраденою шахраями квартирою
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Дніпровський апеляційний суд залишив без змін рішення Красногвардійського районного суду (суд першої інстанції) та повернув неповнолітньому хлопцю-сироті право користування квартирою, яка свого часу була незаконно виведена з комунальної власності територіальної громади Дніпра. Про це повідомляє прес-служба судової влади.

Встановлено, що квартира до серпня 2016 року належала до державного житлового фонду та перебувала у віданні Дніпропетровської міської ради. З 1977 по 2016 рік у ній була зареєстрована та проживала родина з 5 чоловік: сам потерпілий 2001 року народження, його мати (померла у 2009 році), дід і бабуся (померли у 2005 та 2003 рр.) та дядько. Після смерті матері хлопець виховувався у Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей, потім — у дитячому будинку сімейного типу. З вересня 2016 року він став студентом Кам’янського ВПУ та був поселений у гуртожиток навчального закладу. Весь цей період хлопець не знав, що у його квартирі проживають сторонні люди.

За інформацією департаменту житлового господарства міськради, вказана квартира у власність інших громадян не передавалася. Відповідно до інформативної довідки з Держаного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, право власності на спірну квартиру у зв’язку з приватизацією не реєструвалося. Таким чином, міськрада та виконавчі органи як законний власник квартири не приймали жодних рішень та не вчиняли жодних дій щодо вибуття квартири з державного житлового фонду та комунальної власності міста.

Водночас органи досудового слідства встановили, що право власності на квартиру мають зовсім інші громадяни, які незаконним шляхом отримали спірну квартиру у спадок та у 2016 році продали її третім особам. На момент незаконного заволодіння житлом у ньому були зареєстровані та законно мали проживати неповнолітній хлопець та його дядько. У зв’язку з неправомірним відчуженням квартири були порушені права дитини-сироти.

Дніпровський апеляційний суд залишив без змін рішення Красногвардійського районного суду та визнав право комунальної власності територіальної громади міста в особі міськради на зазначену квартиру. Також суд зобов’язав незаконних власників звільнити і повернути квартиру міськраді та скасував державну реєстрацію за останніми, а законне право користування квартирою визнано за сиротою.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що до Окружного адміністративного суду Києва надійшов позов до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова щодо визнання протиправними їх дій та бездіяльності.
Крім того, ми писали, що Північний апеляційний господарський суд стягнув компенсацію за неправомірне використання зображень персонажів мультику «Маша и Медведь».

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва