До чого можуть призвести неправдиві відомості у дисциплінарній скарзі щодо судді

16:10, 15 марта 2019
ВРП розглянула повідомлення судді Господарського суду Львівської області про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.
До чого можуть призвести неправдиві відомості у дисциплінарній скарзі щодо судді
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 14 березня 2019 року розглянула повідомлення судді господарського суду Львівської області Миколи Синчука про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя. Про це повідомляє прес-служба ВРП.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич поінформував, що у повідомленні зазначено, що у провадженні судді господарського суду Львівської області Синчука М.М. перебувала справа за позовом управління комунальної власності Департаменту економічного розвитку Львівської міської ради до фізичної особи — підприємця про розірвання договору оренди, зобов’язання звільнити та повернути об’єкт оренди та стягнення заборгованості з орендної плати.

До закінчення розгляду зазначеної справи відповідач звернулась до Вищої ради правосуддя зі скаргою щодо дисциплінарного проступку судді та до Личаківського ВП ГУ НП України у Львівській області із заявою про вчинення суддею кримінального правопорушення.

Під час перевірки у Вищій раді правосуддя цієї дисциплінарної скарги встановлено, що відповідач зазначила неправдиві відомості щодо ходу та обставин розгляду справи суддею Синчуком М.М.

За результатами розгляду скарги Перша Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що дії скаржниці є нічим іншим, як намаганням вплинути на хід розгляду справи, а очевидною метою подання скарги є спонукання судді до ухвалення певного рішення.

«З огляду на такі висновки Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя вважаю, що дії відповідача можуть містити ознаки втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя», — підсумував член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич.

28 грудня 2018 року членом Вищої ради правосуддя Беляневич В.Е. поінформував Генеральну прокуратуру України про ухвалу Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя та запитав інформацію про заходи реагування, вжиті за повідомленням судді Синчука М.М.

Згідно із відповіддю, за зверненням судді Синчука М.М. 12 грудня 2018 року внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 (Втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України. За змістом листа досудове розслідування на цей час триває та перебуває на контролі в прокуратурі Львівської області.

З огляду на викладене Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12 грудня 2018 року за фактом втручання в професійну діяльність судді господарського суду Львівської області Миколи Миколайовича Синчука.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Вища рада правосуддя розглянула повідомлення суддів Зарічного районного суду Сум про втручання в їх діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя.

Крім того, ми писали, що ВРП розглянула повідомлення судді Київського апеляційного господарського суду про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді