Відмовляли у нарахуванні грошової допомоги: суд став на бік вчителя-пенсіонера

11:25, 15 апреля 2019
Пенсіонерка звернулася до суду з приводу відмови у нарахуванні грошової допомоги Пенсійним фондом.
Відмовляли у нарахуванні грошової допомоги: суд став на бік вчителя-пенсіонера
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Закарпатський окружний адміністративний суд розглянув та задовольнив позов пенсіонерки, яким визнав дії Мукачівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області щодо відмови у нарахуванні та виплаті грошової допомоги відповідно пункту 7-1 розділу XV "Прикінцеві положення Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"  протиправними та зобов'язав нарахувати та виплатити таку допомогу  в розмірі 10 місячних пенсій у відповідності до вищезазначеного закону.

Приводом для звернення позивачки до суду стала відмова Пенсійного фонду у виплаті грошової допомоги в розмірі 10 пенсій за віком станом на день призначення пенсії, оскільки, на думку відповідача, посада викладача в позашкільних закладах освіти не передбачена Переліком Постанови Кабінету Міністрів України від 04 листопада 1993 р. №909, а відтак у позивача відсутній страховий стаж 30 років на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років.

Заслухавши сторони та розглянувши подані  ними докази, суд дійшов висновку, що викладач дитячої школи мистецтв є педагогічним працівником позашкільного навчального закладу, а позашкільна освіта є складовою  системи освіти України.

Також суд зауважив, що посада викладача Переліком №909 не була передбачена, однак, за дорученням Кабінету міністрів України від 6 січня 1995 №397/21 дія зазначеної постанови поширена, в тому числі і на викладачів музичних шкіл без внесення змін до постанови, що підтверджується листом Міністерства соціального захисту населення України від 1 лютого 1995 року №01-3/133-02-2.

Окрім цього, постановою Кабінету міністрів України від 14 червня 2000 року №963 затверджений Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, яким передбачено, що посади вчителів, викладачів всіх спеціальностей, інструкторів фізкультури, методистів належать до категорії педагогічних працівників.

З огляду на це, суд вважає, що у позивача наявний спеціальний педагогічний стаж, її посади відносяться до посад педагогічних працівників, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років, а тому вона має право на нарахування та виплату грошової допомоги, яка передбачена пунктом 7-1 Розділу XV Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". 

З  текстом зазначеного рішення можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за №0740/897/18.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Києві постануть перед судом шахраї, які видурили у пенсіонерки всі заощадження.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва