Втручання громадян у діяльність суддів у судах Кривого Рогу: ВРП звертає увагу ГПУ

17:25, 19 апреля 2019
Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді Інгулецького районного суду Кривого Рогу.
Втручання громадян у діяльність суддів у судах Кривого Рогу: ВРП звертає увагу ГПУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 18 квітня 2019 року розглянула повідомлення судді Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Наталії Вячеславівни Князєвої про втручання у її діяльність щодо здійснення правосуддя.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич поінформував, що суддя Князєва Н.В. повідомляє, що в її провадженні перебувала цивільна справа про визнання виконавчого листа таким, що неможливо виконати.

У судовому засіданні 11 грудня 2018 року були присутні вільні слухачі, які порушували порядок у судовому засіданні, не виконували розпоряджень головуючого та секретаря судового засідання, у зв’язку із чим у справі оголошено перерву, викликано співробітників органів Національної поліції.

Після перерви судові розпорядники намагалися здійснити перевірку документів у осіб, які бажали бути присутніми під час продовження розгляду справи, проте три особи чоловічої статі, не підкоряючись вимогам судових розпорядників та застосовуючи до них фізичну силу, увірвались до зали судового засідання, почали голосно кричати, грюкати кулаками по меблях, чим унеможливили розгляд справи суддею Князєвою Н.В.

Крім того, зазначені особи спричинили судовому розпоряднику легкі тілесні ушкодження у виді забою м’яких тканин, про що було подано відповідну заяву до поліції.

Вказані дії присутніх у залі судового засідання осіб, на думку судді Князєвої Н.В., можуть свідчити про заздалегідь сплановану акцію проти судової влади та перешкоджання виконанню суддею службових обов’язків щодо розгляду справи.

Під час перевірки було встановлено, що районним відділенням поліції міста Кривого Рогу 12 грудня 2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за статтею 125 (умисне легке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України за заявою судового розпорядника Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу. Повідомлення судді Князєвої Н.В., яке надійшло з Генеральної прокуратури України, Криворізькою місцевою прокуратурою №1 долучено до матеріалів вказаного кримінального провадження.

«Вважаю, що повідомлення судді Князєвої Н.В., надіслане Генеральному прокурору, мало бути зареєстроване в ЄРДР у строки, визначені кримінальним процесуальним законом, та перевірене за статтею 376 (втручання в діяльність судових органів) КК України. Приєднання повідомлення судді Князєвої Н.В. до кримінального провадження, що розслідується районним відділенням поліції міста Кривого Рогу за статтею 125 КК України, не є належним реагуванням на повідомлення судді про втручання у її діяльність щодо здійснення правосуддя», — зазначив Беляневич.

 Вища рада правосуддя ухвалила внести генеральному прокурору подання про виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими вчинено дії, що порушують гарантії незалежності суддів, за повідомленням судді Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Князєвої Н.В. про втручання у її діяльність щодо здійснення правосуддя під час розгляду справи 11 грудня 2018 року. Звернути увагу Генеральної прокуратури України на необхідність забезпечення ефективного досудового розслідування у кримінальних провадженнях, внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактами втручання окремих громадян у діяльність суддів у судах міста Кривого Рогу Дніпропетровської області.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВРП розглянула повідомлення суддів апеляційного суду щодо втручання в їхню діяльність.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва