Які спори вирішуються господарськими судами: позиція Великої Палати ВС

12:59, 14 мая 2019
Господарські суди вирішують спори, пов’язані з орендою державного та комунального майна.
Які спори вирішуються господарськими судами: позиція Великої Палати ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Позивач — 1-ий об'єднаний загін Державної спеціальної служби транспорту — звернувся до суду з вимогою визнати протиправною бездіяльність Управління комунальної власності в частині неналежного розгляду його звернення щодо надання в оренду нежитлового приміщення та зобов’язати міську раду прийняти відповідне рішення.

Місцевий суд у задоволенні позову відмовив, а суд апеляційної інстанції закрив провадження в справі, вказавши на те, що вона не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства, та роз’яснив, що на цей спір поширюється юрисдикція господарського суду.

Із таким висновком погодилась Велика Палата Верховного Суду, зазначивши, що господарські суди на загальних підставах вирішують, зокрема, спори, пов’язані з орендою державного та комунального майна (крім спорів про приватизацію державного житлового фонду), у тому числі спори про визнання недійсними відповідних актів органів місцевого самоврядування.

Спірні відносини, які виникли між сторонами з приводу укладення договору оренди нежитлового приміщення, спрямовані на виникнення цивільних прав та обов'язків, при цьому міська рада виступає як суб'єкт цивільного права, якому надано право розпоряджатися комунальним майном територіальної громади, а не як суб’єкт владних повноважень, який реалізовує свої владні управлінські функції.

Не є таким суб’єктом і Управління комунальної власності, яке виконує організаційні функції щодо розгляду питання про оренду майна, його рішення мають рекомендаційний характер для органу місцевого самоврядування, до повноважень якого входить вирішення таких питань, і не спричиняють юридичних наслідків для позивача.

Отже, спір у цій справі не має публічно-правового характеру та не відповідає нормативному визначенню адміністративної справи, а тому не підпадає під юрисдикцію адміністративних судів і повинен вирішуватися в порядку господарського судочинства.

Із повним текстом постанови ВП ВС від 27 березня 2019 року у справі №1304/11018/2012 (2а/461/113/2013) (провадження №11-1289апп18) можна ознайомитись за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що спори, пов’язані з проходженням служби в органах внутрішніх справ, розглядаються за правилами адміністративного судочинства.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки