Утримання повнолітньої дитини, яка навчається на заочному відділенні: позиція КЦС ВС

09:30, 31 мая 2019
Обов’язок батьків утримувати повнолітніх дітей, які отримують вищу освіту, не залежить від форми навчання.
Утримання повнолітньої дитини, яка навчається на заочному відділенні: позиція КЦС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів першої судової палати Касаційного цивільного суду у постанові від 17 квітня 2019 року (касаційне провадження №61-12782св18) в результаті перегляду справи №644/3610/16-ц.

Суди першої та апеляційної інстанцій, розглядаючи позов про стягнення аліментів на дитину за період навчання в школі та до закінчення нею навчання у вищому навчальному закладі або досягнення 23-річного віку, задовольнили його частково. Суд стягнув аліменти з відповідача на користь позивача лише за період навчання в школі, а в іншій частині позову відмовив, обґрунтовуючи це тим, що позивач навчається на заочному відділенні, повнолітня, має можливість працювати та заробляти собі на життя, що знімає з батьків обов’язок її утримувати.

За результатами перегляду справи в касаційному порядку КЦС ВС рішення судів у частинні стягнення аліментів на період навчання у ВНЗ на заочному відділенні скасував.

Сімейним кодексом України передбачено принцип рівності прав та обов’язків батьків: брати участь у матеріальних витратах зобов’язані обоє з батьків, незалежно від того, з ким із них проживає дитина. Згідно з положеннями ч. 1 ст. 199 СК України, якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення 23 років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

Правовідносини щодо утримання батьками повнолітніх дочки, сина регулюються гл. 16 СК України, яка, зокрема, передбачає обов’язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, у спосіб сплати аліментів (ст. 199, 200, 201 СК України). При визначенні розміру аліментів мають бути враховані вартість навчання, вартість підручників, проїзду до навчального закладу, проживання за місцем його знаходження. За змістом ст. 191, 200 СК України аліменти присуджуються рішенням суду від дня подання позову. Суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів. Частина заробітку (доходу) матері, батька, яка стягуватиметься як аліменти на повнолітніх дочку, сина, визначається судом з урахуванням обставин, зазначених у ст. 182 цього Кодексу.

Отже, обов’язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття, не залежить від форми навчання.

Детальніше з текстом постанови Верховного Суду від 17 квітня 2019 року у справі №644/3610/16-ц (провадження №61-12782св18) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Касаційний господарський суд у складі ВС прийняв постанову щодо правонаступництва у сфері теплопостачання.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді