Порушення майнових авторських прав: суд стягнув понад 200 тисяч компенсації

20:09, 26 июня 2019
З рішенням не погодився відповідач і оскаржив його в апеляційному порядку.
Порушення майнових авторських прав: суд стягнув понад 200 тисяч компенсації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Господарського суду Дніпропетровської області з позовом в інтересах товариства з обмеженою відповідальністю звернулась приватна організація з вимогою про виплату компенсації у розмірі 223380 грн. за порушення майнових авторських прав. Про це йдеться на сторінці Судової влади України.

Зазначається, що під час розгляду справи господарським судом установлено те, що у січні 2014 року між приватною організацією Особа_2 (далі – організація) та товариством з обмеженою відповідальністю Особа_1 (далі – видавник) укладено договір про управління майновими авторськими правами

Умовами договору передбачено, що видавник надає організації повноваження здійснювати колективне управління майновими правами на твори та субвидані твори, що належать або протягом дії договору будуть належати видавнику, а саме дозволяти або забороняти використання об’єктів авторського права третіми особами відповідно до умов цього договору.

Також згідно з договором, у випадку виявлення порушень прав, управління якими здійснює організація, остання має право пред’являти заяви, претензії, здійснювати фіксацію фактів використання об’єктів авторського права без дозволу організації, а також вчиняти будь-які інші дії (вживати заходи), направлені на захист авторських прав видавника за умов отримання попередньої згоди видавника.

Так, товариство з обмеженою відповідальністю Особа_1 передало в управління приватної організації Особа_2 право на використання твору «BASKET CASE», виконавець - Green Day. Крім того, товариство з обмеженою відповідальністю Особа_1 наділило приватну організацію Особа_2 правом на звернення до суду відповідно до чинного в Україні законодавства з метою захисту порушеного права.

У грудні 2016 року представником приватної організації Особа_2 складено акт фіксації про те, що у приміщенні одного з ресторанів м. Дніпра зафіксовано факт публічного виконання твору «BASKET CASE», виконавець - Green Day.

У цьому ресторані господарську діяльність здійснює відповідач у справі.

Господарський суд визнав належними і допустимими докази надані позивачем на підтвердження факту публічного використання наведеного музичного твору, а саме, диск відеозвукозапису публічного виконання, акт фіксації та фіскальні чеки із зазначенням найменування, назви та адреси ресторану. 

Також господарський суд зазначив, що матеріали справи не містять доказів набуття відповідачем права на використання музичного твору «BASKET CASE».

Отже, використання відповідачем спірного музичного твору відбулося без дозволу суб’єкта авторського права і без сплати авторської винагороди, що є порушенням авторського права, передбаченим Законом України «Про авторське право і суміжні права», за яке цим Законом передбачена можливість притягнення винної особи до відповідальності у виді компенсації.

З огляду на встановлені обставини справи №904/3835/18, Господарський суд Дніпропетровської області 18.12.2018 ухвалив рішення, яким позовні вимоги задовольнив повністю, стягнув з фізичної особи-підприємця на користь приватної організації Особа_2 в інтересах товариства з обмеженою відповідальністю Особа_1 компенсацію за порушення майнових авторських прав у розмірі 223380,00 грн.

З рішенням не погодився відповідач і оскаржив його в апеляційному порядку. Однак, 13.05.2019 Центральний апеляційний господарський суд прийняв постанову, якою апеляційну скаргу відповідача залишив без задоволення, а рішення  Господарського суду Дніпропетровської області від 18.12.2018 у справі  №904/3835/18 – без змін.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» розглядала питання наказного провадження у Вищому суді з питань інтелектуальної власності.

До того ж, ми писали, що свобода інтернету під загрозою. ЄС ухвалив реформу авторського права. 

Також ми писали про проблемні питання у розгляді справ з суміжних прав.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді