Зміни до закону про Вищій антикорсуд: спільна заява НАБУ і САП

11:52, 17 июля 2019
Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підтримують запропоновані зміни.
Зміни до закону про Вищій антикорсуд: спільна заява НАБУ і САП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підтримують запропоновані зміни до Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» (щодо початку роботи суду), якими за ВАКС закріплюється розгляд виключно справ, розслідуваних детективами Національного бюро та прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«Ми закликаємо парламентарів проголосувати за ініціативу Президента України і якнайшвидше ухвалити відповідний законопроект.

Якщо цього не станеться, зусилля зі створення Антикорупційного суду як інституції, покликаної поставити крапку у справах високопосадовців та призначити їм справедливе покарання за вчинені злочини, виявляться марними. Натомість шанси уникнути справедливого покарання у корупціонерів зростуть.

Від самого початку ми наполягали на тому, щоб новостворена судова інституція приймала до розгляду справи про топ-корупцію, розслідувані Національним бюро і передані до суду Спеціалізованою прокуратурою. Саме так можна забезпечити швидке винесення вироків, якого так чекають українці.

Нагадаємо, що, за чинним законодавством, до ВАКС мають скеруватися всі справи щодо корупції, від найнижчого до топового рівня службовців та посадовців. Це понад 3 500 кримінальних проваджень. Їхня кількість зростатиме. Це може стати непід’ємним тягарем і заблокувати роботу 38 суддів ВАКС.

Водночас на розгляд справ від НАБУ і САП припадає лише 5% загального обсягу роботи. А це саме ті резонансні провадження, вироків у яких з нетерпінням очікує суспільство.

Робота НАБУ і САП стала викликом для існуючої судової системи, із яким вона, на жаль, не впоралася. Саме тому й був створений ВАКС.

Проте, за чинного законодавства, після передачі до антикорупційного суду величезної кількості кримінальних проваджень про корупцію виникне ситуація, коли судді будуть надміру навантажені та не зможуть швидко приймати рішення.

Запропоновані Президентом законодавчі зміни дозволяють усунути цю проблему та забезпечити ефективний судовий розгляд кримінальних проваджень щодо корупційних злочинів високопосадовців у розумні строки. Адже саме на це очікує українське суспільство», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Володимир Зеленський подав до парламенту законопроект, у якому йде мова, що Вищий антикорсуд зосередиться виключно на топ-корупції.

Крім цього,  Вищий антикорсуд оголошує конкурс на посади держслужбовців.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді