Рішення за позовом Коломойського: ВРП звертається до ГПУ через можливе втручання в діяльність суддів ОАСК

12:59, 2 августа 2019
Судді ОАСК звернулися до ВРП 24 та 25 квітня.
Рішення за позовом Коломойського: ВРП звертається до ГПУ через можливе втручання в діяльність суддів ОАСК
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха повідомив, що 24 та 25 квітня 2019 року до ВРП надійшли аналогічні за змістом повідомлення суддів Окружного адміністративного суду міста Києва Амельохіна В.В., Келеберди В.І., Качура I.A. про втручання в їх діяльність щодо здійснення правосуддя. Судді повідомили, що 18 квітня 2019 року вони у складі колегії прийняли рішення у справі за позовом Коломойського І.В. до Національного банку України, Кабінету міністрів України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, яким, зокрема, визнано протиправними рішення відповідачів, прийняті в межах процедури націоналізації. Про це повідомила прес-служба ВРП.

Того самого дня Президентом України було скликане термінове засідання Ради національної безпеки й оборони України, предметом якого була, в тому числі, оцінка рішення, прийнятого Окружним адміністративним судом міста Києва.

Судді звертають увагу, що станом на час проведення вказаного засідання РНБО повний текст судового рішення у справі виготовлений не був, тобто ні сторони у справі, ні будь-які інші особи на той момент не могли бути ознайомлені з мотивацією рішення суду, на якій ґрунтується вже оприлюднена його резолютивна частина. На той час тривали процесуальні процедури щодо завершення розгляду справи.

Однак, як зазначили судді, ця обставина не завадила членам РНБО на своєму засіданні розкритикувати прийняте судом рішення.

Судді вважають, що такі заяви керівництва держави є прямою загрозою для судової системи України, посяганням на її незалежність та неупередженість.

На переконання суддів, наявні підстави стверджувати, що такі очевидно резонансні дії були вчинені з метою здійснення тиску на суддів Амельохіна В.В., Келеберду В.І., Качура І.А., які здійснюють розгляд зазначеної справи.

Коментуючи рішення суддів, виконавча та законодавча влада мають уникати критики, яка може підірвати незалежність судової влади або довіру суспільства до неї. Слід уникати дій, які можуть поставити під сумнів їхнє бажання виконувати рішення суддів, за винятком випадків, коли вони мають намір подати апеляцію.

Судді Амельохін В.В., Келеберда В.І., Качур I.A. вважають, що зазначеними діями посадові особи вчинили спробу тиску на них, а тому просять вжити реальних заходів з метою забезпечення їх захисту від свавільних та протиправних дій вказаних осіб та унеможливлення повторення таких випадків у подальшому.

В. Говоруха повідомив, що під час проведення перевірки на запит члена ВРП надійшов лист Генеральної прокуратури України від 20 травня 2019 року у якому зазначено, що за результатами розгляду повідомлень суддів окружного адміністративного суду міста Києва Келеберди В.І., Качура I.A. та Амельохіна В.В. щодо втручання в їхню діяльність окремих вищих посадових осіб держави Генеральною прокуратурою України внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за фактом можливого втручання в діяльність суддів вищих посадових осіб держави під час засідання РНБО 18 квітня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 376 (Втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України.

Здійснення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні доручено Державному бюро розслідувань, яке повідомило, що за заявами суддів Окружного адміністративного суду міста Києва Келеберди В.І., Качура I.A., Амельохіна В.В. щодо можливого втручання в їх діяльність службових осіб, які займають особливо відповідальне становище у державних органах України, до ЄРДР внесено відомості у чотирьох кримінальних провадженнях, які в подальшому об’єднані в одне кримінальне провадження від 26 квітня 2019 року, досудове розслідування триває.

Водночас ДБР повідомило, що надання іншої інформації неможливе з огляду на вимоги статті 222 (Недопустимість розголошення відомостей досудового розслідування) Кримінального процесуального кодексу України.

Доповідач зазначив, що, згідно з пунктом 6 частини першої статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», Вища рада правосуддя з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя звертається до прокуратури та органів правопорядку щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів, вчинених щодо суду, суддів, членів їх сімей, працівників апаратів судів, злочинів проти правосуддя, вчинених суддями, працівниками апарату суду.

З огляду на викладене, Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину, вчиненого стосовно суддів Окружного адміністративного суду міста Києва Амельохіна Віталія В’ячеславовича, Келеберди Володимира Івановича та Качура Ігоря Анатолійовича у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про те, що глава Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк прокоментував повідомлення ГПУ про проведення процесуальних дій. 

Також ми писали, що у НАБУ роз’яснили причини обшуків в ОАСК. 

Крім цього, Павло Вовк прокоментував ситуацію з обшуками, а також заяви НАБУ.  

Додамо, голова Окружного адмінсуду Києва прибуде на допит до ГПУ.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва