Поетапне збільшення пенсійного віку: Конституційний Суд ухвалив рішення

16:42, 24 января 2020
Велика палата КСУ ухвалила рішення за поданням 49 народних депутатів щодо внесення змін до пенсійного законодавства.
Поетапне збільшення пенсійного віку: Конституційний Суд ухвалив рішення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Велика палата Конституційного Суду України ухвалила рішення у справі за конституційним поданням 49 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України окремих положень розділу І, пункту 2 розділу ІІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 2 березня 2015 року № 213‒VIII (далі – Закон № 213). Про це інформує відділ комунікацій Конституційного Суду України та правового моніторингу.

Цим Рішенням Конституційний Суд України визнав неконституційними положення, якими передбачено підвищення пенсійного віку для окремих категорій осіб. Йдеться про поетапне збільшення на 5 років віку для виходу на пенсію на пільгових умовах з урахуванням відповідного стажу роботи та на пенсію за вислугу років для працівників, визначених в оспорюваних нормах Закону № 213.

Перевіряючи зазначені положення на відповідність Конституції України, Конституційний Суд України виходить з того, що працівники, які працювали в шкідливих умовах, і погоджувалися на таку працю через можливість отримання окремих пільг, мали об’єктивні очікування, що у них є право виходу на пенсію на умовах, визначених Законом України «Про пенсійне забезпечення» від 5 листопада 1991 року № 1788–XII.

Після внесення змін Законом № 213, їх право виходу на пенсію на певних умовах звужено. Вказане КСУ розцінив як погіршення їх юридичного становища щодо права призначення пенсії.

Крім того, Суд вирішив закрити конституційне провадження у справі в частині, що стосується тверджень народних депутатів про неконституційність інших оспорюваних положень у зв’язку з їх невідповідністю вимогам Закону України «Про Конституційний Суд України».

Рішення Конституційного Суду України є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що КСУ ухвалив рішення щодо ненадання інформації за запитами про матеріали справ, які розглядає Конституційний Суд. 

 

 

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді