Затягування початку роботи Конкурсної комісії з обрання членів ВККСУ спричиняє негативні наслідки, – ВРП

12:15, 26 октября 2021
Наразі не здійснюється правосуддя у восьми судах першої інстанції: близько 136,7 тисячі громадян залишаються без доступу до правосуддя.
Затягування початку роботи Конкурсної комісії з обрання членів ВККСУ спричиняє негативні наслідки, – ВРП
Джерело фото: ВРП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя інформує, що 25 жовтня 2021 року члени Конкурсної комісії з обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від міжнародних та іноземних організацій не з’явились на робоче засідання.

Як повідомлялося, Вища рада правосуддя запросила суб’єктів формування першого складу Конкурсної комісії з обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України на чергову робочу зустріч з метою обговорення нагальних питань, пов’язаних із початком її роботи.

«У листах до суб’єктів формування Конкурсної комісії Рада просила забезпечити присутність на зустрічі 25 жовтня 2021 року членів, запропонованих міжнародними та іноземними організаціями. Однак, незважаючи на створення всіх умов для участі онлайн, члени Конкурсної комісії повідомили про неможливість участі в засіданні», — кажуть у ВРП.

У робочій зустрічі 25 жовтня 2021 року, так само як і у попередній, яка відбулася 11 жовтня 2021 року, взяли участь члени Конкурсної комісії від Ради суддів України (Сергій Верланов, Євген Мєзєнцев, Іван Міщенко) та представники суб’єктів обрання членів комісії з обох сторін.

За словами виконувача обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Олексія Маловацького, ВРП зі свого боку вживає всіх необхідних заходів для початку роботи першого складу Конкурсної комісії, оскільки відновлення роботи ВККСУ для ВРП є пріоритетним. Зокрема, ВРП вже вдруге скликала робочу зустріч із суб’єктами делегування та членами Конкурсної комісії; виділила робочі місця для членів Конкурсної комісії з можливістю зберігання документів; забезпечила можливість оприлюднення на офіційному сайті ВРП матеріалів Конкурсної комісії; створила відповідну робочу групу для визначення у секретаріаті Ради штатних посад працівників, які будуть забезпечувати  роботу Конкурсної комісії; розробила план дій, який дасть змогу розпочати роботу.

«Зважаючи, що комісія є незалежним органом, який діє при ВРП, Рада не має змоги рухатися далі в організації цього процесу доти, доки на засіданні не будуть присутні члени від міжнародних організацій і не буде кворуму в комісії. Ми дуже хотіли б дізнатися, коли члени комісії від іноземних організацій будуть готові виконувати свої обов’язки хоча б в онлайн-режимі», – зазначив Олексій Маловацький.

Євген Мєзєнцев наголосив, що зволікання з початком роботи Конкурсної комісії має негативний вплив на роботу судів. Він запевнив, що члени комісії, делеговані Радою суддів України, готові працювати над підготовкою робочого засідання чи першої зустрічі за участю іноземних колег у будь-який час. Зазначив, що комісія, перш за все, має виконати вимоги закону — розробити та затвердити свій регламент, положення про проведення конкурсу на зайняття посади члена ВККСУ, методологію оцінювання відповідності кандидата на зайняття посади члена ВККСУ критеріям доброчесності та професійної компетентності, показники відповідності критеріям такого оцінювання та засоби їх встановлення.

«Хотілося б невідкладно здійснити необхідні кроки для формування комісії, обрати голову та розпочати роботу», — додав він.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч висловив занепокоєння, що члени комісії від міжнародних організацій впродовж місяця не виходять на зв’язок. На його думку, слід призначати не робочі зустрічі, а перше засідання Конкурсної комісії, і в разі відсутності кворуму інформувати суспільство про те, хто блокує роботу комісії.

«Наші члени Конкурсної комісії вже двічі приходили на робочі зустрічі і готові стати до роботи», — наголосив він.

За результатами обговорення досягнуто домовленості, що вирішення всіх питань щодо організації та формату роботи покладається на членів комісії, які інформуватимуть секретаріат Вищої ради правосуддя про свої потреби у забезпеченні.

Зазначається, що останні кілька років судова влада України перебуває у стані перманентного реформування. Необхідно зазначити, що через недосконалі законодавчі ініціативи впродовж двох років не працює Вища кваліфікаційна комісія суддів України. У результаті в судах не заповнені понад 2000 вакансій, не завершені процедури кваліфікаційного оцінювання щодо понад 2000 суддів, не розпочаті нові процедури добору та заповнення суддівських вакансій, внаслідок чого наявний значний кадровий дефіцит у судах.

Рада занепокоєна масовим звільненням суддів та не наповненням судів новими кадрами. ВРП вживає всіх заходів задля відновлення роботи ВККСУ.

Водночас наразі не здійснюється правосуддя у восьми судах першої інстанції:

  • Авдіївський міський суд Донецької області;
  • Ананіївський районний суд Одеської області;
  • Васильківський районний суд Дніпропетровської області;
  • Лугинський районний суд Житомирської області;
  • Тальнівський районний суд Черкаської області;
  • Тиврівський районний суд Вінницької області;
  • Устинівський районний суд Кіровоградської області;
  • Козівський районний суд Тернопільської області.

Таким чином, близько 136,7 тисячі громадян залишаються без доступу до правосуддя.

«Посли іноземних держав заявляють про необхідність судової реформи в Україні. Однак залишається не зрозумілим що насправді перешкоджає представникам іноземних держав негайно долучитися до виконання закону щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Виникає запитання: хто блокує такі необхідні для українських громадян зміни?» — підсумовують у ВРП.

Також «Судово-юридична газета» писала, що іноземні члени Конкурсної комісії з обрання ВККС вийшли на зв'язок із Вищою радою правосуддя, але працювати поки що не будуть.

Крім того, Етична рада з перевірки ВРП може розпочати роботу вже за тиждень, — Посол ЄС в Україні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва