Визнання батьківства та порушення прав засуджених: огляд судової практики ЄСПЛ

15:43, 29 марта 2019
Усього в огляді є три справи проти України.
Визнання батьківства та порушення прав засуджених: огляд судової практики ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд оприлюднив дев’ятий огляд практики Європейського суду з прав людини, в якому можна ознайомитися, окрім іншого, з рішеннями ЄСПЛ у справах проти України: M. T. v. UKRAINE, BIGUN v. UKRAINE та BURGAZLY v. UKRAINE.

Так, у справі M.T. v. UKRAINE національні суди відмовили заявнику у позові про визнання його батьківства з огляду на сплив строку позовної давності та не взяли до уваги поважні причини пропуску такого строку, що призвело до констатації ЄСПЛ порушення права заявника на повагу до сімейного життя, закріпленого статтею 8 Конвенції з прав людини та основоположних свобод.

У справі BIGUN v. UKRAINE заявники, один з яких відбував покарання у вигляді довічного позбавлення волі, скаржилися на порушення їхніх прав з огляду на відмову адміністрації установи виконання покарань надати їм дозвіл на тривалі побачення кожні три місяці, в результаті якої ЄСПЛ констатував порушення статті 8 Конвенції.

У справі BURGAZLY v. UKRAINE ЄСПЛ постановив, що було порушення Україною статті 8 Конвенції у зв’язку з втручанням працівниками установи покарань у особисте листування заявника з різними організаціями під час відбування ним покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Також у ВС звернули увагу і на рішення ЄСПЛ у справі HØINESS v. NORWAY, у якій заявниця позивалася до медіакомпанії та редактора онлайн-ресурсу. Вона вважала, що її честі, гідності та діловій репутації було завдано шкоди відповідачами, оскільки вони допустили публікацію анонімним користувачем на цьому онлайн-ресурсі обурливих коментарів до статей, які висвітлювали певні (пов’язані з нею) події. ЄСПЛ у цій справі своїм рішенням констатував відсутність порушення статті 8 Конвенції, на яку посилалася заявниця, обґрунтовуючи свою скаргу.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Омельченки проти України». Суд назвав неприйнятною скаргу двох громадян України щодо права на доступ до правосуддя через відмову національних судів розглядати їхню справу по суті.

Також ми повідомляли, що ЄСПЛ закликав Україну змінити процедуру перегляду довічних вироків. 12 березня суд ухвалив рішення у справі «Пєтухов проти України», в якому визнав, що довічне позбавлення волі осіб суперечить Європейській конвенції з прав людини.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва