Перерахунок пенсії працівникам прокуратури: Верховний Суд прийняв рішення

17:50, 26 апреля 2019
ВС визнав протиправною бездіяльність Кабміну.
Перерахунок пенсії працівникам прокуратури: Верховний Суд прийняв рішення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Бездіяльність Кабінету міністрів України протягом тривалого часу, а саме — неприйняття рішення про встановлення порядку та умов перерахунку пенсій працівникам прокуратури, призвела до неможливості пенсійними органами провести перерахунок пенсій працівникам прокуратури та численних звернень пенсіонерів до суду щодо оскарження таких дій територіальних управлінь Пенсійного фонду України.

Про це зазначила колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, розглянувши адміністративну справу за позовом до Кабінету Міністрів України, треті особи — Пенсійний фонд України, Міністерство соціальної політики України, про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання вчинити дії.

Позивач — пенсіонер, якому призначено пенсію за вислугу років на підставі чинної на час призначення пенсії ч. 1 ст. 50-1 Закону України «Про прокуратуру» (№1789-XII), оскаржував протиправну бездіяльність Кабміну в частині неприйняття порядку та умов перерахунку пенсій працівникам прокуратури, як це передбачено ч. 20 ст. 86 Закону України «Про прокуратуру» (№1697-VII) та просив зобов’язати Кабмін протягом 30 днів з дня набрання рішенням законної сили прийняти такий порядок та умови.

Суд першої інстанції рішенням, залишеним без змін рішенням суду апеляційної інстанції, позовні вимоги задовольнив. Відповідач, не погоджуючись із рішеннями судів попередніх інстанцій, оскаржив їх у суді касаційної інстанції.

Верховний Суд залишив без задоволення касаційну скаргу з огляду на таке.

КМУ на основі та на виконання Конституції і законів України, актів Президента України, постанов Верховної Ради України, прийнятих відповідно до Конституції та законів України, видає обов’язкові для виконання акти — постанови і розпорядження (ч. 1 ст. 49 Закону України «Про Кабінет міністрів України» №794-VII).

15 липня 2015 року набув чинності Закон №1697-VІІ, нормами якого закріплено, що прокурори мають право на пенсійне забезпечення за вислугу років, умови та порядок перерахунку цих пенсій визначаються Кабінетом Міністрів України.

Колегія суддів, проаналізувавши правові норми, зазначила, що у тримісячний строк з дня, наступного за днем опублікування Закону № 1697-VІІ, а саме до 25 січня 2015 року, Кабмін був зобов’язаний, зокрема, забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону, у тому числі щодо визначення умов та порядку перерахунку призначених пенсій працівникам прокуратури. Проте Уряд відповідних завдань у визначений строк не виконав.

Щодо посилань відповідача на неможливість прийняття відповідного нормативно-правового акта з огляду на те, що проекти актів КМУ готуються міністерствами та іншими органами влади, колегія суддів зазначає таке.

Як встановили суди попередніх інстанцій, Мінсоцполітики розроблено проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку перерахунку призначення пенсій працівникам прокуратури» та складено висновок за результатами правової експертизи до проекту зазначеної постанови. Згідно з цим висновком проект постанови погоджено із зауваженнями в частині невідповідності вимогам нормопроектувальної техніки.

Листами Міністерства фінансів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Пенсійного фонду України надано зауваження до цього проекту постанови, у яких зазначено, що цей документ у запропонованій редакції не підтримується у зв’язку з тим, що реалізація запропонованих ним змін потребуватиме додаткових витрат з бюджету Пенсійного фонду України, збільшуючи його дефіцит. При цьому Мінфін звернув увагу, що до проекту постанови не надано відповідних обґрунтувань та розрахунків із визначенням джерел покриття додаткових витрат.

Водночас Кабмін жодних дій на усунення недоліків, визначених зазначеними органами, не вчинив.

Колегія суддів підкреслила, що спосіб відновлення порушеного права має бути ефективним та таким, який виключає подальші протиправні рішення, дії чи бездіяльність суб'єкта владних повноважень, а у випадку невиконання, або неналежного виконання рішення не виникала б необхідність повторного звернення до суду, а здійснювалося примусове виконання рішення.

Враховуючи наведене, обираючи ефективний спосіб захисту порушеного права позивача, суди попередніх інстанцій правильно зобов’язали Кабінет Міністрів України вжити заходів і прийняти рішення про встановлення порядку та умов перерахунку пенсій працівникам прокуратури, яке він мав прийняти ще до 25 січня 2015 року.

Постанова Верховного Суду від 24 квітня 2019 року №826/8546/18 (адміністративне провадження №9901/6145/19).

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ганна Вронська оприлюднила декілька позицій щодо забезпечення позову у корпоративних спорах.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді