Позиція Великої Палати ВС щодо доведеності вини особи у вчиненні правопорушення

13:50, 3 мая 2019
ВП ВС розглянула справу щодо дисциплінарного стягнення.
Позиція Великої Палати ВС щодо доведеності вини особи у вчиненні правопорушення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Позивач звернувся до суду з вимогою визнати протиправним та скасувати рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів про накладення на нього дисциплінарного стягнення. Позов мотивовано, зокрема, тим, що дані кримінального провадження щодо особи не можуть бути підставою для ухвалення рішення про притягнення її до дисциплінарної відповідальності.

Так, позивач стверджував, що матеріали кримінального провадження були надані КДКП неповноважною особою, тому всі подані нею документи слід вважати недопустимими, а прийняте з їх урахуванням рішення Комісії  незаконним.

Касаційний адміністративний суд рішенням, залишеним без змін постановою Великої Палати Верховного Суду, відмовив позивачеві в задоволенні зазначених вимог.

Судді ВП ВС дійшли висновку, що доводи позивача про неправомірне посилання КДКП у її рішенні на матеріали, зібрані під час проведення досудового розслідування, є безпідставними, оскільки Комісія не вирішувала питання про обґрунтованість обвинувачення позивача, а лише перевірила викладені у дисциплінарних скаргах обставини на предмет дотримання вимог, що ставляться до посадових осіб органів прокуратури, та наявності в діях прокурора складу дисциплінарного проступку. Встановлені в ході дисциплінарного провадження факти і з'ясовані обставини мають значення тільки для прийняття рішень КДКП у межах її компетенції та жодним чином не свідчать про доведеність вини особи у вчиненні адміністративних або кримінальних правопорушень.

Отже, рішення про притягнення позивача до дисциплінарної відповідальності хоч і прийняте на підставі, зокрема, відомостей, наявних у матеріалах кримінального провадження щодо нього, однак ґрунтується на самостійних правових підставах.

Такий правовий висновок викладено у постановах Великої Палати Верховного Суду від 25 квітня у справі №800/547/17 та від 2 жовтня 2018 року у справі №9901/454/18.

З повним текстом постанови ВП ВС від 26 березня 2019 року у справі №9901/544/18 (провадження №11-1160заі18) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла позицію ВП ВС щодо відкриття процесуальних документів, які стали підставою для проведення розшуку.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва