ЄСПЛ присудив затриманому поліцією 19,5 тисяч євро компенсації

14:12, 2 июля 2019
Суд одностайно постановив, що мало місце порушення процесуального аспекту статті 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.
ЄСПЛ присудив затриманому поліцією 19,5 тисяч євро компенсації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Джордж Бадоу (George Vichente Bădoiu) був затриманий поліцією під час процедури перевірки документів. За версією поліції, громадянин відмовився показати посвідчення особи, погодився сісти в машину, аби поїхати до відділку поліції, але під час поїздки став агресивним і напав на поліцейського. Правоохоронці застосували силу та надягли кайданки. Після встановлення особи, його відпустили.

Такого висновку дійшов Європейський суд з прав людини у справі «Бадоу проти Румунії» (заява №5365/16). Про це повідомляє інформаційний ресурс ECHR: Ukrainian Aspect.

Бадоу подав скаргу та звинуватив співробітників поліції у грубому поводженні. Він заперечував будь-яке насильство проти правоохоронців, а також обвинуватив останніх у наданні неправдивих свідчень. Згідно з висновками судово-медичних експертів, ушкодження Бадоу вимагали 8-9 днів лікування і були викликані ударами твердими предметами. Прокуратура також допитала співробітників поліції. Ті стверджували, що постраждалий у відділку поліції впав і декілька разів навмисно ударився головою о металеву решітку.

На підставі цього прокурор відхилив скаргу Бадоу, констатувавши те, що ушкодження були наслідком обґрунтованого і пропорційного використання сили та актів завдання собі шкоди. Суд відновив розслідування, але прокуратура після повторного допиту поліцейських підтвердила первинний висновок про пропорційне застосування сили та самоушкодження. Скарга до суду про неправдиві свідчення була відхилена. У кінцевому підсумку Бадоу було призначено штраф за образу співробітників поліції.

Посилаючись на статтю 3 (заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, Бадоу звернувся до ЄСПЛ. Він стверджував, що зазнав жорстокого поводження під час перевірки документів поліцією. Також заявник скаржився на те, що органи влади не провели ефективного розслідування його тверджень.

ЄСПЛ виявив, що слідчі органи не встановили з достатньою точністю, що трапилося під час перевірки документів або у відділку поліції,  щоб чітко визначити походження ушкоджень заявника та відповідальних осіб. Зважаючи на наведене, суд одностайно постановив, що мало місце порушення процесуального аспекту статті 3 та присудив заявникові 19 500 євро відшкодування моральної шкоди.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «Бадоу проти Румунії» (заява №5365/16) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ЄСПЛ виніс рішення щодо побачення ув’язнених з родичами.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки