Держава не відповідає за недбалість лікарів: рішення ЄСПЛ

13:55, 8 июля 2019
Європейський суд з прав людини виніс рішення у справі про інвалідність дитини.
Держава не відповідає за недбалість лікарів: рішення ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Помилка лікаря або неналежна координація між медичними працівниками не є достатніми підставами, щоб за це відповідала держава відповідно до статті 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (Право на повагу до приватного життя).

Про це Європейський суд з прав людини нагадав у рішенні справи «Улусой проти Туреччини» (заява №54969/09), повідомляє інформаційний ресурс ECHR: Ukrainian Aspect.

Подружжя Улусой (Zeynep Ulusoy, Sebahattin Ulusoy) очікувало народження дитини. Вагітність дружини проходила не без ускладнень. Жінка скаржилася медикам на набряк і високий кров’яний тиск, проходила обстеження. Одного разу вона втратила свідомість, її доправили до  лікарні. Проте жінка повернулася додому без обстеження, оскільки (за версією держави) упереджено ставилася до обстеження лікарем-чоловіком. Але за словами подружжя, лікарі начебто відмовилися призначити їй ультразвукове сканування та рентгенографію, запропонувавши відвідувати приватних лікарів. За десять днів до передбачуваної дати народження, пані Улусой повернулася до лікарні, де її підготували до звичайних пологів. Вона не змогла народити самостійно, тому перенесла значну епізіотомію. Після народження дитини, в якої були ознаки ціанозу й асфіксії, її довелося реанімувати. Наступного дня стан здоров’я дитини погіршився, вона була переведена в університетську лікарню, де лікарі помітили, що функції мозку дитини ушкоджені через відсутність насичення киснем.

Подружжя відкривало дисциплінарне, кримінальне та адміністративне провадження, але безуспішно. Під час цих проваджень медична картка жінки чомусь зникла.

Посилаючись на статтю 1 (Обов’язок поважати права людини), статтю 3 (Заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження), статтю 6 (Право на справедливий судовий розгляд) та статтю 17 (Заборона зловживання правами) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, подружжя Улусой звернулося до Європейського суду з прав людини. Улусой пов’язували інвалідність дитини із злочинною недбалістю лікаря. Вони також скаржилися на те, що медичний персонал не був притягнутий до відповідальності через відсутність розслідування.

ЄСПЛ вирішив розглянути ці скарги відповідно до статті 8 (Право на повагу до приватного життя).

Досліджуючи матеріальнк питання (захист моральної та фізичної недоторканності осіб в контексті надання медичної допомоги), суд у Страсбурзі повторив рішення у справі Lopes de Sousa Fernandes проти Португалії: у випадках передбачуваної злочинної недбалості лікарів, за умови, що Договірна держава створила відповідне положення для забезпечення високих професійних стандартів серед медичних працівників та захисту життя пацієнтів, такі питання, як помилка в рішенні медичного працівника або недбала координація між медичними працівниками під час лікування певного пацієнта, не були достатніми для того, щоб закликати державу відповідати з точки зору її позитивних зобов’язань відповідно до статті 8 Конвенції.

Позитивні зобов’язання обмежені обов’язком встановлювати нормативні правила, які б вимагали від лікарень та медичних працівників вжиття певних заходів для захисту пацієнтів. Таким чином, навіть якщо була встановлена злочинна недбалість лікарів, то Суд, як правило, виявляє лише порушення матеріального аспекту статті 8, якщо застосована нормативно-правова база не може належним чином захистити пацієнтів або ж якщо не були створені необхідні заходи для забезпечення ефективного впровадження чинних нормативних актів.

У справі Улусой не стверджувалося, що інвалідність дитини була створена навмисно або те що вона стала жертвою нормативної прогалини. Також не існувало доказів, які можна було б перевірити, що медичні працівники свідомо позбавили жінку доступу до невідкладної допомоги, або того, що їх помилки були більш ніж звичайною медичною помилкою або недбалістю. Скарга заявників стосувалися помилкового оцінювання пренатальних ризиків під час пологів і фази народження дитини. Іншими словами, справа стосувалася тверджень про звичайні медичні помилки або недбалість. Тому ЄСПЛ дійшов висновку, що матеріальний бік статті 8 не був порушений.

Разом із тим високі судді констатували порушення процесуального аспекту в частині розслідування заяв про злочинну недбалість лікарів, у зв’язку з чим Туреччина має виплатити заявникам 15 000 євро відшкодування моральної шкоди.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «Улусой проти Туреччини» (заява №54969/09) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про те, що ЄСПЛ виніс рішення щодо заборони медикам надавати допомогу під час домашніх пологів.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді