Відмова у зміні прізвища: ЄСПЛ виніс рішення

14:39, 8 июля 2019
Європейський суд з прав людини розглядав питання зміни прізвищ.
Відмова у зміні прізвища: ЄСПЛ виніс рішення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Неможливість змінити прізвище, навіть якщо така заборона ґрунтується на національних традиціях і міститься у законодавстві, становить порушення Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Питання відмови у зміні прізвищ розглядав ЄСПЛ у справі «Актас і Асланіскендер проти Туреччини» (№№ 18684/07 та 21101/07). Про це повідомляє інформаційний ресурс ECHR: Ukrainian Aspect.

Під час отримання другого громадянства у Швейцарії турок Нурі Актас, що належав до ассирійської етнічної групи, як прізвище у новому паспорті вказав ассирійське ім’я Амно. Коли він забажав змінити прізвище з Актас на Амно у турецькому паспорті, національний суд відмовив у задоволенні заяви на тій підставі, що нове прізвище не є турецьким, а, відповідно до закону, іноземні імена не можуть обиратися як прізвища. Оскарження цього рішення успіху не мало.

Після офіційної зміни в документах релігії з ісламу на буддизм Падмапані Асланіскендер забажав змінити ім’я та прізвище на Падмапаніс Леоналександрос або Падмапані Парамабінду, що краще б відповідало його релігійним переконанням. Але судові процеси врешті також не принесли йому перемоги.

Посилаючись, зокрема, на статтю 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя), Актас і Асланіскендер поскаржилися на Туреччину до Європейського суду з прав людини.

Відмову змінити прізвища заявників у реєстрі актів цивільного стану суд у Страсбурзі оцінив як порушення конвенційних гарантій та присудив кожному по 1,5 тисячі євро справедливої компенсації за заподіяну моральну шкоду.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «Актас і Асланіскендер проти Туреччини» (№№ 18684/07 та 21101/07) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ЄСПЛ виніс рішення щодо побачення ув’язнених з родичами.

Також ми писали про право на справедливий суд. Загальні вимоги справедливості, що містяться у статті 6, застосовуються до всіх кримінальних проваджень, незалежно від типу правопорушення, що розглядається.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді