Дія міжнародного договору, яким врегульовано міжнародні відносини: постанова КГС ВС

14:28, 30 июля 2019
Колегія суддів КГС ВС зробила декілька висновків.
Дія міжнародного договору, яким врегульовано міжнародні відносини: постанова КГС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У справі №910/4947/18 ТОВ 1 звернулося до господарського суду з позовом до ТОВ 2 та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України про дострокове припинення дії свідоцтва України на знак для товарів і послуг. Про це повідомляє офіційний сайт Верховного Суду.

Господарський суд міста Києва рішенням, залишеним без змін постановою Північного апеляційного господарського суду, в задоволенні позовних вимог відмовив повністю.

Колегія суддів КГС ВС погодилася з висновками судів попередніх інстанцій з огляду на таке.

Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами — членами, з іншої сторони підписана 27 червня 2014 року, ратифікована Україною 16 вересня 2014 року і набрала чинності в повному обсязі 1 вересня 2017 року.

Статтею 486 Угоди про асоціацію встановлено, що сторони повинні ратифікувати або затвердити цю угоду відповідно до власних процедур. Ратифікаційні грамоти або документи про затвердження даються на зберігання до Генерального секретаріату Ради Європейського Союзу. Ця Угода набирає чинності в перший день другого місяця, що настає після дати здачі на зберігання останньої ратифікаційної грамоти або останнього документа про затвердження (п. 2). Незалежно від п. 2 Україна і Європейський Союз домовилися тимчасово застосовувати цю Угоду в частині, визначеній Європейським Союзом, як це передбачено п. 4 цієї статті, та згідно зі своїми внутрішньодержавними процедурами і чинним законодавством.

Тимчасове застосування починається з першого дня другого місяця, що настає після дати отримання Депозитарію посвідчення, надісланого Європейським Союзом, про закінчення виконання процедур, необхідних для цієї мети, із зазначенням частин Угоди, які будуть застосовуватися тимчасово, а також здачі Україною на зберігання ратифікаційної грамоти відповідно до своїх процедур та чинного законодавства.

З урахуванням положень ст. 198 Угоди про асоціацію дія свідоцтва України (міжнародної реєстрації знаку) може бути достроково припинена у разі, якщо знак для товарів і послуг без поважних причин безперервно не використовується щодо частини або всіх товарів та послуг, внесених до реєстру, протягом п'яти років від дати публікації про видачу свідоцтва (міжнародної реєстрації) або від іншої дати. Отже, ст. 198 Угоди про асоціацію і ст. 18 Закону України від 15 грудня 1993 року № 3689-XII «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» регулюють тотожні правовідносини.

З огляду на те, що спірні свідоцтва України не використовувалися з квітня 2015 року і на час розгляду Господарським судом міста Києва цієї справи передбачений ст. 198 Угоди про асоціацію п'ятирічний період невведення торгової марки у використання, який є обов'язковим для подання такого позову, ще не сплив, КГС ВС дійшов до висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги.

З повним текстом постанови Верховного Суду можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про постанову щодо стягнення пені за прострочення сплати штрафу.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва