Перегляд рішення у разі смерті заявника, що виграв суд: позиція ЄСПЛ

09:50, 29 августа 2019
Мати заявника, будучи спадкоємицею, не змогла домогтися виконання рішення національними органами в частині отримання сум, присуджених покійному.
Перегляд рішення у разі смерті заявника, що виграв суд: позиція ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ігор Родіонов, який виграв у Європейському суді з прав людини справу проти Росії, помер. І мати заявника, будучи спадкоємицею, не змогла домогтися виконання рішення національними органами в частині отримання сум, присуджених покійному. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR.Ukrainian Aspect».

ЄСПЛ дійшов цікавого висновку про те, що навіть за наявності очевидних доказів вчинення злочину при затриманні на місці злочину, правоохоронці повинні дотримувати всіх гарантій прав підозрюваного в контексті концепції справедливого суду, зокрема, при затриманні «на гарячому» в підозрюваного має бути адвокат.

З урахуванням усіх допущених порушень ЄСПЛ присудив справедливу сатисфакцію у розмірі 12,7 тис. євро компенсації моральної шкоди та 3,5 тис. євро компенсації понесених видатків та витрат.

Тетяна Родіонова (мати померлого заявника) звернулася до Європейського суду з прав людини про перегляд рішення згідно з Правилом 80 Регламенту Суду, яке регулює питання клопотання про перегляд судового рішення:

Будь-яка сторона в разі виявлення факту, який за своїм характером міг би мати вирішальне значення і який у той час, коли проголошувалося судове рішення, був невідомий Суду і не міг бути відомий цій стороні, може впродовж шестимісячного строку після того, як ця сторона дізналася про такий факт, звернутися до Суду з клопотанням переглянути це рішення.

У клопотанні має бути зазначено, яке саме рішення потребує перегляду, та має міститися інформація, необхідна для підтвердження того, що було дотримано умов, викладених у пункті 1. До нього додаються копії всіх підтверджувальних документів. Клопотання та підтверджувальні документи подаються до канцелярії.

Попередній склад палати з власної ініціативи може прийняти рішення відхилити клопотання, мотивуючи це тим, що немає підстав для розгляду. Якщо неможливо сформувати палату в попередньому складі, голова палати доповнює або повністю формує її шляхом жеребкування.

Якщо палата не відхилить клопотання, Секретар повідомляє про нього іншу сторону чи сторони і пропонує їм подати письмові зауваження в межах строку, встановленого головою палати. Голова палати також призначає дату слухання, якщо палата вирішить проводити його. Палата вирішує це питання шляхом ухвалення судового рішення.

Європейський суд з прав людини вирішив переглянути своє рішення від 11 грудня 2018 року і постановив, що присуджені суми відшкодування моральної шкоди та видатків і витрат Росія повинна виплатити пані Родіоновій.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «Родіонов проти Росії», перегляд (№ 9106/09) у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала про рішення ЄСПЛ щодо балансу інтересів у стосунках із біологічними батьками.

Також ми повідомляли, що спілкування адвоката з ув’язненим можна дорівняти до приватного життя.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва