Строк оскарження нормативно-правового акта в адміністративному суді: рішення КАС ВС

17:09, 3 сентября 2019
Оскільки нормативно-правовий акт може обумовлювати триваюче порушення прав, свобод чи інтересів, строк його оскарження в адміністративному суді не обмежується шістьма місяцями.
Строк оскарження нормативно-правового акта в адміністративному суді: рішення КАС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У цій справі позивач, незгодний  з рішенням міської ради «Про встановлення місцевих податків та зборів на території», оскільки воно, на його думку, порушує його права, звернувся до суду з позовом до міської ради про визнання протиправним та скасування п. 4 цього рішення.

За змістом вказаного пункту  земельний податок на земельні ділянки, які перебувають у власності фізичних та юридичних осіб для ведення комерційної діяльності, на яких розпочато будівельні роботи та не закінчено протягом трьох років з дня отримання декларації (дозволу) на початок будівельних робіт в тому числі на реконструкцію, а також на яких розташовані металеві кіоски або павільйони, становить 3 відсотки від їх нормативної грошової оцінки.

Рішенням міського суду позов був задоволений, але постановою апеляційного адміністративного суду це судове рішення скасовано та позов залишено без змін. При цьому суд апеляційної інстанції  виходив з того, що позивач повинен був дізнатися про порушення свого права з часу оприлюднення оскаржуваного рішення, тобто у серпні 2016 року. Але до суду позивач звернувся лише 21.08.2017, тобто після спливу шестимісячного строку звернення до суду та без зазначення обставин, які б свідчили про пропущення встановленого строку звернення до адміністративного суду з поважних причин.

На переконання апеляційного суду, позивач мав усі правові підстави для вчасного звернення до суду з відповідним позовом у розумні строки, будь-яких перешкод для реалізації такого права матеріали справи не містять, як і підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними.

Втім, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, що розглянув касаційну скаргу позивача, з таким рішенням не погодився. Хоча справа була направлена на новий розгляд, висновки ВС/КАС заслуговують на увагу.

Отже, за висновком касаційного суду, за умови перебування особи (позивача) у правовідносинах, які регулюються нормативно-правовим актом, який оскаржено до адміністративного суду, строк звернення до такого суду із відповідним позовом не може обмежуватися шістьма місяцями, передбаченими ч. 2 ст. 99 КАС України. У разі оскарження нормативно-правового акту строк такого оскарження буде вимірюватися усім часом чинності цього нормативно-правового акту.

Із повним текстом постанови ВС можна ознайомитися у Єдиному реєстрі судових рішень за номером № 457/908/17.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про постанову КАС ВС щодо подвійної оплати при роботі у вихідний.

Також ми писали про постанову КАС ВС щодо перевірки спроможності фізичних осіб сплачувати судовий збір.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде