Призначення покарання та виправдувальні вироки: огляд практики ККС ВС

13:25, 16 сентября 2019
В огляді викладена низка важливих позицій.
Призначення покарання та виправдувальні вироки: огляд практики ККС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд оприлюднив огляд практики ККС ВС. Огляд містить низку актуальних позицій ККС ВС, оприлюднених з 22 по 26 липня 2019 року. Огляд з’явився на офіційному сайті ВС.

В огляді є ухвала про передачу кримінального провадження до Об’єднаної палати ККС ВС щодо обов’язковості проведення експертизи з метою визначення розміру матеріальних збитків, заподіяних кримінальним правопорушенням (п. 6 ч. 2 ст. 242 КПК України).

«Як завжди, у деяких рішеннях висвітлено питання призначення покарання. Зокрема, Верховний Суд визначив, що до того моменту, коли обвинувальний вирок суду набере законної сили, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і відповідні державні органи повинні поводитися з нею як з невинуватою собою. Це означає, що суди не мають права призначати покарання за сукупністю злочинів, у тому числі на підставі ч. 4 ст. 70 КК України, за наявності попереднього вироку, який не набрав законної сили.

Також викладено ряд важливих позицій, згідно з якими:

1) відповідальність за ст. 137 КК України настає лише у випадку, якщо дії, невиконання чи неналежне виконання яких спричинило передбачені у статті наслідки, входили до кола професійних чи службових обов’язків цієї особи;

2) технічний звіт по відновленню адміністративної межі в натурі (на місцевості) не містить ознак офіційного документа, а отже, він не є предметом злочину, передбаченого ст. 366 КК України;

3) дані про неврахування іншого вироку при призначенні покарання не є нововиявленою обставиною, оскільки на момент постановлення рішення цей вирок не набрав законної сили тощо», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала огляд рішень Касаційного кримінального суду з 24 по 27 червня та з 1 по 5 липня.

Також ми публікували огляд судової практики ККС ВС у справах про банкрутство.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки