Порушення фінансових зобов’язань: правова позиція КГС ВС

12:44, 19 ноября 2019
Суд розглянув позов ТОВ до Управління дорожнього господарства Одеської міської ради.
Порушення фінансових зобов’язань: правова позиція КГС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Господарський суд Одеської області рішенням у справі № 916/1345/18, залишеним без змін постановою Південно-західного апеляційного господарського суду, позов ТОВ до Управління дорожнього господарства Одеської міської ради задоволено частково. Стягнуто з відповідача на користь позивача 15 170 000 грн боргу, в решті позову відмовлено. Про це повідомляє прес-служба КГС ВС.

Судові рішення мотивовані доведенням належними та допустимими доказами факту виконання позивачем робіт за договором про закупівлю робіт за державні кошти на суму 15 170 000 грн. При цьому заперечення відповідача щодо відсутності бюджетного фінансування судами попередніх інстанцій відхилені, оскільки наявність або відсутність фінансування сторони договору не спростовує його зобов’язань щодо виконання цього договору.

Залишаючи без змін оскаржувані судові рішення, Касаційний господарський суд ВС погодився із правомірними висновками місцевого господарського суду та суду апеляційної інстанції про стягнення з відповідача на користь позивача 15 170 000 грн боргу за виконані позивачем підрядні роботи.

Крім того, застосувавши відповідно до положень ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» практику Суду як джерело права, суд касаційної інстанції відхилив посилання скаржника на відсутність бюджетних коштів та зауважив, що ЄСПЛ у рішеннях від 18.10.2005 у справі «Терем ЛТД, Чечеткін та Оліус проти України» та від 30.11.2004 у справі «Бакалов проти України» зазначив, що відсутність бюджетного фінансування (бюджетних коштів) не є підставою для звільнення від відповідальності за порушення зобов'язання.

Детальніше з текстом постанови КГС ВС від 07.11.2019 у справі №916/1345/18 можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у КГС ВС обговорять актуальні питання щодо земельних спорів.

А ще КГС ВС нагадав про субсидіарну роль прокурора в процесі.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва