Особливості стягнення боргу з іноземця: що слід врахувати

12:30, 18 декабря 2019
При примусовому виконанні виконавчих документів на іноземців покладено ті ж обов’язки, що і на громадян України.
Особливості стягнення боргу з іноземця: що слід врахувати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

5 листопада 2019 року Першим апеляційним адміністративним судом розглянуто у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за апеляційною скаргою районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції на рішення Луганського окружного адміністративного суду від 16 вересня 2019 року за позовом митниці ДФС до районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції про визнання дій неправомірними, зобов`язання вчинити певні дії. Про це повідомляє прес-служба суду.

За результатами розгляду справи Першим апеляційним адміністративним судом прийнято постанову, в якій зазначено про таке.

Державним виконавцем державної виконавчої служби винесено постанову про відкриття виконавчого провадження про стягнення з боржника штрафу у твердій сумі.

Втім, накладати арешт на майно боржника за клопотанням заявника державний виконавець відмовився, зазначивши, що оскільки в обліково-реєстраційних державних базах даних та реєстрах відсутні відомості про право власності на автомобіль боржника, який є громадянином іншої держави, то накладати штраф та реалізовувати рухоме майно на іноземців не є можливим.

Приймаючи рішення в межах розгляду даної справи, Перший апеляційний адміністративний суд погодився з висновком суду першої інстанції, що оскільки рухоме майно (автомобіль) знаходиться на території України, то державний виконавець має право накладати арешт на майно боржника-іноземця, яке належить такому боржнику на праві власності з огляду на приписи статті 77 Закону України «Про виконавче провадження» №1404-ІІІ від 2 червня 2019 року, зазначивши при цьому, що при примусовому виконанні виконавчих документів на іноземців покладено ті ж обов’язки що і на громадян України.

Детальніше з текстом постанови від 5 листопада 2019 року по справі №360/3831/19 можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, чому виконання судових рішень про стягнення боргу з іноземця стало проблемою.

Крім того, Уряд запропонував Раді спростити візовий режим для іноземців. Іноземцям дозволять оформлювати посвідки на тимчасове проживання за наявності короткострокової візи.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде