Невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР: Велика Палата ВС вказала на важливі деталі

11:41, 26 ноября 2020
Ухвалою слідчого судді заявникові було відмовлено у задоволенні скарги на бездіяльність службових осіб прокуратури.
Невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР: Велика Палата ВС вказала на важливі деталі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

18 листопада 2020 року Велика Палата Верховного Суду розглянула заяву про перегляд ухвали Касаційного кримінального суду у складі ВС від 25 жовтня 2019 року у справі № 4819/49/19 за виключними обставинами, інформує пресслужба ВС.

Ухвалою слідчого судді заявникові було відмовлено у задоволенні скарги на бездіяльність службових осіб прокуратури, яка полягала у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР. Апеляційний та касаційні суди відмовили у відкритті провадження за скаргами заявника на зазначену ухвалу.

Звертаючись до Великої Палати ВС, заявник послався на Рішення Другого сенату Конституційного Суду України від 17 червня 2020 року № 4-р(ІІ)/2020 у справі № 3-180/2018(1644/18), яким визнано неконституційними положення ч. 3 ст. 307 КПК України щодо заборони оскарження ухвали слідчого судді за результатами розгляду скарги на бездіяльність слідчого, прокурора, що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення.

Оскільки рішення КСУ має пряму (перспективну) дію, тобто поширюється на правовідносини, що виникли або тривають після його ухвалення (за винятком тих випадків, якщо інше встановлено КСУ безпосередньо у тексті ухваленого рішення), Велика Палата ВС дійшла висновку про відсутність підстав для задоволення заяви. 

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що обвинувальний вирок може бути постановлений судом лише в тому випадку, коли вина обвинуваченої особи доведена поза розумним сумнівом.

Також витяг з ЄРДР не є процесуальним джерелом доказів та не може бути покладений в основу обвинувачення.

Крім того, ми розповідали, що КПК не передбачає можливості оскарження ухвали про відмову у відкритті кримінального провадження за заявою про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами під час судового провадження в апеляційному порядку.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді