Чи має податкова право збільшити розмір орендної плати за земельну ділянку

11:51, 2 августа 2018
Газета: 34-35 (453-454)
Правова позиція ВС: зміна індексації нормативної грошової оцінки не є підставою для донарахування податкового зобов’язання з орендної плати без змін умов договору.
Чи має податкова право збільшити розмір орендної плати за земельну ділянку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Олена Петрушевська,
адвокат, к. ю. н.,
спеціально для «Судово-юридичної газети»

Постановою Верховного Суду від 20.06.2018 у справі №813/3819/17 про скасування податкового повідомлення-рішення було залишено без змін рішення попередніх судових інстанцій про задоволення позовних вимог.

По суті спору. Податковою позивачу було донараховане податкове зобов’язання зі сплати орендної плати за землю у зв’язку зі зміною індексу нормативної грошової оцінки. Не погоджуючись з цим, позивач вважає, що розмір орендної плати встановлений у договорі оренди земельної ділянки, а податкова не має права провести індексацію орендної плати без внесення змін до договору.

Переглядаючи рішення попередніх судів, Верховний Суд дійшов висновку, що законодавством України чітко визначено, що розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди. Податковий кодекс України регулює лише строки внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, податковий період, порядок обчислення орендної плати та порядок її зарахування до бюджетів.

ВС погодився з висновками судів попередніх інстанцій про те, що зміна індексації нормативної грошової оцінки є підставою для перегляду встановленого розміру орендної плати шляхом внесення відповідних змін до договорів оренди землі їх учасниками. Зазначене не тягне автоматичну зміну умов договорів щодо розміру орендної плати, а відтак, і відповідного донарахування податковим органом суми податкового зобов’язання з орендної плати за 2017 р. за оскаржуваним податковим повідомленням-рішенням.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді