Перший рік роботи Верховного Суду: конференція, текстова трансляція

10:25, 14 декабря 2018
Судді, державні діячі та закордонні експерти обговорять перші досягнення ВС та нові виклики, що постануть перед ним.
Перший рік роботи Верховного Суду: конференція, текстова трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В переддень першої річниці початку роботи нового Верховного Суду, 14 грудня, в Києві проходить конференція на тему «Роль Верховного Суду в забезпеченні прав і свобод людини».

У заході, зокрема, беруть участь Президент України Петро Порошенко, прем’єр-міністр Володимир Гройсман, заступник голови Адміністрації Президента Олексій Філатов, голова Верховного Суду Валентина Данішевська, секретар пленуму ВС Дмитро Луспеник, секретар Великої Палати ВС Всеволод Князєв, судді Олена Кібенко, Дмитро Гудима, Анна Вронська та Тетяна Анцупова, голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков, спеціальній представник генерального секретаря Ради Європи в Україні Режі Брійя, очільники верховних судів європейських країн та інші почесні гості.

Доповіді спікерів будуть присвячені аналізу досягнень першого року роботи оновленого ВС та окресленню подальших завдань, що постануть перед судовою системою.


13.15 Про другий конкурс на посади 78 суддів Верховного Суду розповів голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков.

«Влітку казали, що ніхто на конкурс не піде, але наразі є близько 9 кандидатів на одну посаду. Вже відбулися тести і виконання практичного завдання. Наступного тижня ВККС почне оприлюднювати результати іспитів і перейде до співбесід. Буде сформована Громадська рада доброчесності-2, яка сприятиме проведенню добору кандидатів», — зазначив С.Козьяков.


12.36 Ще одна суддя Великої Палати Олена Кібенко розповіла про нові підходи до організації роботи суду, зокрема, про стратегію комунікації ВС з суспільством. «У нас було завдання: писати простою і зрозумілою мовою, тому наші інформаційні ресурси є популярними. Ми маємо сторінку на Facebook, нещодавно створили канал на Youtube, а в подальшому створимо і Telegram-канал, у якому розсилатимемо дайджести рішень», — повідомила суддя.


12.26 Велика Палата започаткувала нову традицію — публікувати тижневий дайджест рішень. До того ж В.Князєв анонсував відновлення розсилки правових позицій ВП ВС на адресу судів нижчих інстанцій.

«Упродовж року Верховний Суд працював на межі можливостей, і ми будемо працювати з такою ж наполегливістю й надалі», — запевнив В.Князєв.


12.24 Також В.Князєв повідомив, що за рік роботи на розгляд ВП надійшло 2600 справ, з них 1300 — юрисдикційні спори і 4 — зразкові справи.

«Впровадження інституту зразкових справ себе виправдовує. Можливо, цей механізм має застосовуватись і для розгляду цивільних та господарських справ», — вважає Всеволод Князєв.

Крім того, на розгляд Великої Палати касаційні суди передали 80 справ, у яких була наявна виключна правова проблема, і 190 справ, у яких суди вважали за необхідне відійти від висновків ВСУ чи навіть самої ВП ВС.


12.19 Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв свою доповідь присвятив питанням єдності судової практики та захисту прав і свобод людини:

«Відсутність єдності судової практики — одна з причин та передумов проведення судової реформи. На подоланні цієї проблеми ми наразі й зосередились. До реформи існували суттєві недоліки правозастосування: суди формували іноді зовсім суперечливу практику. Були суперечки і з приводу юрисдикції спорів. Наразі Велика Палата вирішила більшість юрисдикційних питань. Одне право має захищатись одним позовом — це перше правило, якого ми дотримуємось при розмежуванні юрисдикцій. І ці правила мають бути максимально доступні як для суддів, так і для решти громадян».


11.57 Із доповіддю щодо завдань Верховного Суду як суду касаційної інстанції виступає скретар пленуму ВС Дмитро Луспеник. «Головне завдання ВС — сталість та єдність судової практики. Є багато механізмів, завдяки яким вони мають бути забезпечені. ВС демонструє абсолютно новий якісний підхід до цього питання. У нас для цього є і процесуальне підгрунтя, і кадрові ресурси».


11.35 Режі Брія також прокоментував реформу адвокатури в Україні. На його погляд, вона є не менш важливою, аніж судова реформа. «Важливо, аби професія адвоката забезпечувала верховенство права, демократію та дотримання прав людини. Законопроект №9055 відповідає вимогам європейського законодаства. Усі реформи складно впроваджувати, але це є елементом демократичного процесу. Я сподіваюся, що цю реформу буде прийнято і впроваджено дуже швидко».


11.32 Одне з питань представників преси до В.Данішевської стосувалося перебігу процесу ліквідації Верховного Суду України. «Після запуску роботи нового ВС було розпочато процедуру ліквідації вищих спеціалізованих судів. Верховний Суд України дещо затягнув з цим — відкриття процедури ліквідації було зареєстроване лише влітку. Планувалося, що за рік вона буде завершена. Ліквідаційна комісія має певний спротив з боку суддів ВСУ, вони не дають згоди на своє переведення. Існує така незручна ситуація, але, маю надію, що це питання невдовзі вирішиться».


11.28 Після вступних промов, Валентина Данішевська та Режі Брійя проводять прес-брифінг.

«Велика Палата розглядає приблизно 80 справ на тиждень. Таку кількість справ розглядає Верховний Суд Великої Британії за рік. Нас ніхто до цього не примушує, ми самі відчуваємо прагнення повернути людям довіру до суду та впевненість у його справедливості», — запевнила очільниця ВС.

Режі Брійя в свою чергу передав вітання від генерального секретаря Ради Європи з нагоди річниці створення Верховного Суду та зауважив, що попереду на судову систему України чекає ще багато змін. «Ми всі прагнемо досягти єдиного індикатора, який свідчить про успіх реформи — це підвищення довіри населення до судової системи».


11.00 Також Валентина Данішевська прокоментувала одне з нещодавніх рішень Великої Палати у кримінальній справі: «Велика Палата Верховного Суду сформулювала висновки щодо застосування ч.2 ст. 365 Кримінального кодексу, що передбачає кримінальну відповідальність за перевищення влади або повноважень правоохоронцем. Велика Палата вирішила, що заподіяння наслідків у вигляді істотної шкоди не є обов'язковою умовою для кваліфікації дій за ч.2 ст.365 КК. Таким чином, Верховний Суд підсилив прагнення нашої держави позбутися такого ганебного явища, як насильство в правоохоронних органах. Правоохоронець не має  права поводитися гірше, аніж правопорушник».

«Верховний Суд відкритий до громадськості. Ми оприлюднюємо цікаві та важливі рішення, спілкуємося з журналістами. Судді цього року відвідали понад 200 різноманітних заходів. Ми самі шукаємо цього спілкування. Ми працювали наполегливо, на межі можливого. Останні дослідження свідчать, що довіра широкого загалу до суду збільшилася до 16 відсотків», — наголосила В.Данішевська.


10.56 «У Верховному суді сталися ідеологічні та ціннісні зміни. Ми переконані, що підстав для звернення до Європейського суду з прав людини у українців не має бути. Є такі справи, в яких державні органі формально діють відповідно до закону, але права громадян порушуються. Це фактично позов до держави. Хочеться звернути увагу на справу «про паспорти». Це рішення ВС прийняв у розвиток ст.3 Конституції та ст.8 Конвенції. Цей кейс відповідає світовій тенденції врахування думки меншості. Виконання таких рішень не є простим — вони мають виконуватися на рівні уряду чи навіть на законодавчому рівні. Верховний Суд готовий усіляко сприяти цьому», — запевнила В.Данішевська.


10.49 Голова Верховного Суду Валентина Данішевська зазначила, що 15 грудня минулого року новий ВС почав роботу із розгляду справ, що залишились від вищих спецсудів та ВСУ. І якщо судді розподілились між касаційними судами майже порівну, то справи — ні. Найстарші справи, отримані Касаційним адміністративним судом, були датовані 2011 роком. За рік в руках суддів опинилося понад 150 тисяч справ. Касаційний адміністративний суд отримав 73 тисячі справ і розглянув 35, Касаційний господарський отримав 15 тисяч — розглянув 13, Касаційний кримінальний суд отримав 11 тисяч справ і розглянув 8,5, а Касаційний цивільний отримав 51 тисячу справ — розглянув 23,5. Загалом, за рік ВС розглянув 81 тисячу справ, серед них 8 зразкових.

Разом з тим, голова суду висловила намір посилити роз’яснювальну роботу аби зменшити навантаження на суди. Одним із інструментів досягнення цієї мети є забезпечення єдності судової практики.


10.38 Одне з визначних досягнень судової системи у 2018-му, на думку спеціального представника генерального секретаря Ради Європи Режі Брійя, це те, що вона працює для всіх — і для людей, і для суддів. Разом з тим, перед судовою системою досі постає багато викликів: це і невиконання рішень національних судів, і порушення Європейської конвенції.


10.30 Прем’єр-міністр Володимир Гройсман в першу чергу зазначив, що рішення Верховного Суду викликають довіру. «У мене немає сумніву в тому, що судова гілка влади має бути найавторитетнішою. У нас не буде другого шансу створити новий Верховний Суд. Люди мріють про те, щоб у країні панувала справедливість і усі були рівні перед судом. Уряд підтримує повну незалежність судової влади».


10.27 Зі вступною промовою до всіх присутніх звернувся Президент України Петро Порошенко: «Минув рівно рік з дати початку діяльності Верховного Суду. Дуже багато вдалося зробити за цей час, і це дає можливість зробити певні підсумки. Розпочинаючи судову реформу, ми ставили перед собою мету створити сильний, незалежний суд, вільний від корупціі.

На жаль, реальна перебудова системи та зміна підходів до добору суддів, побудови суддівського самоврядування, почалася лише після конституційної реформи. Посилення незалежності судової влади дає реальний результат. Неабияке значення для незалежності суду є належне фінансування судової системи, і сьогодні це є пріоритетом державної влади.

Ці інтереси залишаються захищеними навіть в умовах війни. Два роки тому ми лише мріяли про незалежну судову систему. А сьогодні новий ВС демонструє на практиці, що це цілком можливо. Верховний Суд має стати прикладом для всіх судів, і тих, що існують, і тих, що будуть створені. Членам ВККС зараз дуже непросто, але найближчим часом ми чекаємо на результат. Я вірю в незалежний український суд».

Автор: Ольга Туева
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду