Яким буде вступ у магістратуру з права в 2019 році

18:05, 21 января 2019
Вступ у магістратуру з права здійснюється на основі Єдиного фахового вступного випробування та Єдиного вступного іспиту з іноземної мови.
Яким буде вступ у магістратуру з права в 2019 році
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Іван Шемелинець,
керівник експертної групи з правової освіти 
Директорату з прав людини, доступу до правосуддя
та правової обізнаності Міністерства юстиції України

Вступ у магістратуру з права здійснюється на основі Єдиного фахового вступного випробування (далі — ЄФВВ) та Єдиного вступного іспиту з іноземної мови (далі — ЄВІ). Їх запровадження дало можливість значно підвищити якість вищої юридичної освіти, оскільки в результаті відсіюється частина тих випускників бакалаврату, які не володіють достатнім обсягом знань для здобуття освітнього ступеня магістра права.

У 2018 році на ЄФВВ зареєструвались 18186 осіб, з яких на тестування з’явились 15834 особи. Відсоток неявки склав 12,93% (2352 особи). У результаті не склали правниче ЗНО (не подолали порогів) майже третина тих, хто брав участь у тестуванні. Близько 72% тих, хто подолав поріг, отримали нижче 150 балів з права, а 180 і вище балів — тільки 3,1%. Це свідчить про низький рівень знань бакалаврів, на чому ми постійно наголошуємо.

Система вступу залишається незмінною

Уже зараз розпочато підготовку до проведення ЄФВВ та ЄВІ у 2019 році. Наказом Міністерства освіти і науки України №1096 від 11.10.2018, яким затверджено Умови прийому на 2019 рік, встановлено, що для вступу на спеціальність 081 «Право» та 293 «Міжнародне право» для здобуття ступеня магістра зараховуються:

  • результати єдиного вступного іспиту з іноземної мови у формі тесту з іноземної мови (англійська, німецька, французька або іспанська);
  • результати єдиного фахового вступного випробування з права та загальних навчальних правничих компетентностей, складовими якого є тест з права та тест загальної навчальної правничої компетентності.

Як і минулого року, ЄФВВ швидше за все міститиме два структурні блоки. Перший блок — тестування із загальних навчальних правничих компетентностей: аналітичне, критичне й логічне мислення (ТЗНПК), другий блок — тест з восьми базових правничих дисциплін, що включає конституційне право України, адміністративне право України, цивільне право України, цивільне процесуальне право України, кримінальне право України, кримінальне процесуальне право України, міжнародне публічне право та міжнародний захист прав людини (далі — блок «Право»).

Очевидно, що процедура вступу в магістратуру з права практично не відрізнятиметься від вступу 2018 року, що дає можливість зважено підійти до його організації та усунути проблеми, які виникали минулого року.

На що потрібно звернути увагу?

Тестові завдання мають стати якіснішими

Попередні роки організацією розробки та «сліпого» рецензування тестових завдань з блоку «Право» займалась UEnet (Універсальна екзаменаційна мережа) за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні. До розробки тестів блоку «Право» було залучено кілька десятків підготованих з основ тестології і розробки тестових завдань викладачів закладів вищої освіти. За результатами апробацій кращі за психометричними показниками тестові завдання були включені до бази тестів для генерації екзаменаційних зошитів. Запитання для тестових зошитів добиралися випадковим комп’ютерним вибором з великої бази тестів, але тестові зошити проходили остаточну редакцію і затвердження делегованими робочою групою МОН експертами. «Сліпим» вибором уповноваженого представника МОН серед кількох опломбованих конвертів з підготованими різними тестовими зошитами обирався тестовий зошит для проведення основної сесії тестування. Матеріали передавалися до Українського центру оцінювання якості освіти з метою тиражування й подальшої організації адміністрування тесту.

Незважаючи на доволі серйозну процедуру розроблення та відбору тестів, деякі тести були дискваліфіковані фаховими комісіями на стадії затвердження правильних відповідей. 2016 року було дискваліфіковано два завдання, а 2017-го — одне. У 2018 році фахова комісія з права, яка розглядала тестові питання та затверджувала правильні відповіді на тести, дискваліфікувала два тестові питання як такі, що не дають можливість визначити правильну відповідь. Також у процесі обговорення членами фахової комісії висловлювались критичні зауваження до змісту й інших тестових завдань, які орієнтовані на заучування матеріалу, а не його розуміння.

Тестові завдання блоку «Право» мають укладатися відповідно до Програми другого блоку єдиного фахового вступного випробування, яка затверджується кожного року і до змісту якої минулого року також були деякі критичні зауваження.

У 2019 році організація розробки тестів, рецензування та відбору навряд чи зазнає суттєвих змін. Звісно, тести мають розробляти фахівці та експерти. Проте з метою підвищення якості тестів до процесу розробки Програми та самих тестових завдань, окрім наукових та науково-педагогічних працівників, доцільно було б залучити представників професійних юридичних спільнот, зокрема Верховного та Конституційного Судів України.

Фахові комісії мають бути неупередженими

Фахові комісії, які формує Міністерство освіти і науки України, затверджують правильні відповіді на тестові завдання та визначають поріг склав/не склав. На жаль, склад таких комісій формується в переважній більшості із представників закладів вищої освіти та наукових установ, а отже при прийняті рішення про рівень порогових балів більшість членів зважає на інтереси закладу, який він представляє.

Протягом трьох років порогові бали з блоку «Право» встановлювались на дуже низькому рівні, що негативно впливає на якість вищої юридичної освіти, і є об’єктивна потреба їх збільшення.

Зважаючи на це, є необхідність переформатування складу фахових комісій. До них має входити переважна більшість представників професійних юридичних спільнот, зокрема і судів.

Участь професійних юридичних спільнот є необхідною

Від якісної розробки програм вступних випробувань, тестових завдань, рецензування та їх якісного відбору, а також організації проведення ЄФВВ залежить справедливість та прозорість конкурсної процедури. Представники професійних юридичних спільнот повинні бути зацікавлені в підвищенні якості юридичної освіти. Одним із інструментів для цього може стати їх активна участь у Єдиному фаховому вступному випробуванні у 2019 році.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді