Набув чинності наказ, який стосується усіх водіїв, документ

07:30, 11 февраля 2019
Поліція буде блокувати або евакуювати авто за порушення правил паркування.
Набув чинності наказ, який стосується усіх водіїв, документ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

8 лютого 2019 року набрав чинності наказ Міністерства внутрішніх справ від 20 грудня 2018 №1040 «Про затвердження змін до Інструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі».

Даним наказом оновлено порядок тимчасового затримання транспортних засобів.

Так, відтепер транспортний засіб, що створює загрозу безпеки, перешкоджає дорожньому руху або розміщений на місцях, призначених для паркування транспортних засобів, якими управляють водії з інвалідністю, можна евакуювати на штрафмайданчик.

В інших випадках проводиться тимчасове затримання за допомогою блокування спеціальними технічними пристроями.

При цьому необхідно скласти акт огляду, також обов’язкове фото- та/або відеофіксування. Виняток становить випадок затримання транспортного засобу боржника (відповідно до статті 36 Закону про виконавче провадження).

Якщо водій-правопорушник присутній при тимчасовому затриманні, але порушення неможливо усунути на місці, співробітник поліції оформляє протокол де фіксує факт тимчасового затримання транспортного засобу із зазначенням інформації про складання акту огляду та тимчасового затримання.

Однак, якщо правопорушення може бути усунуте водієм у короткий термін, процедура скорочується. Поліцейський лише оформлює протокол про адмінправопорушення та долучає складений акт огляду й тимчасового затримання до рапорту про факт появи водія на місці правопорушення у момент виконання робіт із завантаження транспортного засобу.

У випадку відсутності водія інформація про затримання та необхідність прибуття такого водія до територіального органу Нацполіції негайно передається на мобільний номер і на адресу електронної пошти відповідальної особи, внесені до Єдиного державного реєстру транспортних засобів.

Також повідомлення про тимчасове затримання транспортного засобу поліцейський залишає на місці, де був автомобіль, або під склоочисниками заблокованого автомобіля

Щодо розблокування транспортного засобу, то воно здійснюється після складання протоколу про адміністративне правопорушення або винесення постанови у справі про адміністративне правопорушення та після оплати послуги з транспортування і зберігання транспортного засобу, а можливо, ще і оплати штрафу.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про те, що уряд України вводить нові правила технічного контролю транспортних засобів, які допоможуть ефективно виявляти автомобілі, які не пройшли техогляд. 

Крім того, постановою уряд України вніс зміни до норм внесення відомостей до Єдиного держреєстру транспортних засобів. Тепер до Реєстру одночасно можна буде вносити не більш одного належного користувача одного автомобіля, що, як вважають експерти, буде призводити до проблемних ситуацій, зокрема, до помилкового визначення особи, відповідальної за порушення ПДР.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області