Борг у спадок: що необхідно зробити спадкоємцю

11:20, 19 февраля 2019
Закон врегулював відносини спадкоємця з кредиторами.
Борг у спадок: що необхідно зробити спадкоємцю
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

4 лютого ц.р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування». Він застосовується до відносин, що виникли після введення його в дію, а також до відносин, що виникли до введення його в дію та продовжують існувати після введення його в дію, крім ч. 4 ст. 36 Закону України «Про іпотеку», котра застосовується виключно до договорів і угод, укладених після введення в дію цього Закону.

Законом внесені зміни до Цивільного кодексу України, які регулюють питання відповідальності спадкоємців щодо боргів, які їм перейшли одночасно зі спадщиною.

Спадкоємці зобов'язані повідомити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги, та/або якщо вони спадкують майно, обтяжене правами третіх осіб.

Слід звернути увагу на те, що тепер кредитор спадкодавця може пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, не пізніше 6 місяців з дня отримання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину. Якщо кредитор не знав і не міг знати про прийняття спадщини або отримання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину, вимоги він може пред’явити протягом 6 місяців з дня, коли дізнався про це.

Строк пред’явлення вимог обмежений 6 місяцями. Кредитор спадкодавця, який не пред'явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у цей строк, позбавляється права вимоги.

Встановлений обов’язок спадкоємця звернутися до нотаріуса за видачею свідоцтва про право на спадщину на таке майно.

Спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але у межах вартості майна, отриманого у спадщину. Кожен зі спадкоємців зобов'язаний особисто задовольнити вимоги кредитора у розмірі, який відповідає його частці у спадщині.

Вимоги кредитора спадкоємці зобов'язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями та кредитором не встановлено інше. У разі відмови від одноразового платежу суд за позовом кредитора звертає стягнення на майно, яке було передане спадкоємцям у натурі.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді