Як повернути мільярд: новий поворот у скандалі з премією Коболєва

16:53, 22 февраля 2019
Рада вимагатиме від голови НАК «Нафтогаз України» повернути кошти з офшору до бюджету.
Як повернути мільярд: новий поворот у скандалі з премією Коболєва
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рада розгляне постанову про повернення 45 млн євро (1 млрд 395 млн гривень) премії, незаконно нарахованої, виплаченої та виведеної на закордонні рахунки головою НАК «Нафтогаз України» Андрієм Коболєвим та іншими керівниками державної компанії. Відповідний проект постанови внесений в Раду.

Як відомо, Наглядова рада НАК «Нафтогаз» у 2018 році з посиланням на перемогу в Стокгольмському арбітражному суді в суперечці з «Газпромом» щодо транзитного контракту прийняла рішення про виплату премій членам правлінням компанії та іншим керівникам та затвердила загальний обсяг виплат на рівні 1% від суми виграшу в арбітражі, що становило 45 млн євро (1 млрд 395 млн гривень).

Справа у тому, що в додатковій угоді до трудового договору від 13 квітня 2016 року вказується, що крім посадового окладу (1,041 млн гривень), голова Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» отримує щомісячну премію «на умовах і в розмірі відповідно до колективного договору підприємства». Відповідно до колективного договору, преміювання співробітників апарату НАК можливе на рівні до 200% посадового окладу. Перша половина з них (100%) виплачується в щомісячному режимі «за виконання виробничих функцій і завдань», тобто систематична зарплата керівника НАК «Нафтогаз України» становить 2,082 млн гривень на місяць.

Інші 100% виплачуються несистемно «за внесок у загальні результати роботи». В такому випадку сумарна місячна винагорода голови національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» може досягати 3,123 млн гривень.

Тому до Ради внесений проект постанови, яким депутати бажають зобов’язати голову НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва та інших керівників повернути до Державного бюджету України 45 млн євро (1 млрд 395 млн гривень) премії, незаконно нарахованої, виплаченої та виведеної на закордонні рахунки.

Чого хочуть депутати

Проектом постанови пропонується:

  1. Зобов’язати голову Коболєва А. В. та інших керівників НАК «Нафтогаз України» повернути до Державного бюджету України 45 млн євро (1 млрд 395 млн гривень) премії, незаконно нарахованої, виплаченої та виведеної на закордонні рахунки.
  1. Звернутися до Генеральної прокуратури України про порушення кримінального провадження щодо голови національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Коболєва А. В.
  1. Кабінету міністрів України привести у відповідність до законодавства України заробітні плати посадових осіб усіх компаній, власником яких є держава в особі Кабінету міністрів України.
  1. Рекомендувати Кабінету міністрів України не продовжувати трудовий контракт з головою національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Коболєвим А. В. до повернення незаконно нарахованої, виплаченої та виведеної на закордонні рахунки премії.
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки