Збільшення штрафів за плагіат: у ВР розглянуть новий законопроект

15:30, 18 марта 2019
20 березня у комітеті ВР розглянуть проект закону щодо захисту авторських прав
Збільшення штрафів за плагіат: у ВР розглянуть новий законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

20 березня на засіданні Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України народними депутатами буде опрацьовано законопроект №10143 «Про авторське право і суміжні права» авторства Оксани Білозір та групи інших народних депутатів.

Автори проекту ставлять за мету врегулювання питань, пов’язаних з охороною та захистом авторського права і суміжних прав, зокрема, намагаються привести положення Цивільного кодексу України та Закону України «Про авторське право і суміжні права» у відповідність до норм законодавства Європейського Союзу.

Серед основних змін, що несе новий закон, варто визначити:

  • збільшення штрафів за незаконне використання об’єкта права інтелектуальної власності, плагіат, розповсюдження чи присвоєння авторства твору тощо;
  • зміни до Закону України «Про гастрольні заходи в Україні» щодо здійснення гастрольних заходів на території України із запланованим використанням об’єктів авторського права;
  • врегулювання порядку збирання спеціальної (справедливої) винагороди за право слідування;
  • розширення поняття суб’єктів авторського права.

Також досить цікаво змінюється ст. 307 Цивільного кодексу України. Так, до розяснення щодо того, що ж вважати згодою особи на знімання, додається наступний абзац: «...фізичній особі відомо про мету зйомки (фіксування) та своїми діями (бездіяльністю) така особа не заперечує проти зйомки (фіксування)». Яким чином встановити факт того, що особі на момент зйомки відомо про її мету, у законопроекті не роз’яснюється.

Зі слів народних депутатів, прийняття цього законопроекту дозволить привести національне законодавство у відповідність до положень законодавства Європейського Союзу, запровадити дієві механізми посилення охорони та захисту прав та інтересів суб’єктів авторського права, узгодити національні акти законодавства між собою, що сприятиме охороні та захисту авторського права, збереженню та розвитку інтелектуальної діяльності авторів, виконавців та інших творців.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» розглядала питання наказного провадження у Вищому суді з питань інтелектуальної власності.

Також ми писали про проблемні питання у розгляді справ з суміжних прав.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва