Перейменування Дніпропетровської області: оприлюднено рішення КСУ

14:36, 3 апреля 2019
Конституційний Суд України визначився з питанням перейменування Дніпропетровської області на Січеславську.
Перейменування Дніпропетровської області: оприлюднено рішення КСУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Конституційний Суд визнав законопроект №9310-1 про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську таким, що не суперечить вимогам ст. 157 і 158 Конституції України. Відповідне рішення опублікувала прес-служба КСУ.

"Запропонована в пункті 1 законопроекту зміна до частини другої статті 133 Конституції України стосується власної назви однієї з областей України як одиниці системи адміністративно-територіального устрою України, не передбачає скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина, не спрямована на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України, а отже, є такою, що відповідає вимогам частини першої статті 157 Конституції України", — йдеться в повідомленні. 

У КСУ констатують, що в Україні не введено воєнний або надзвичайний стан, тому немає юридичних підстав, які зробили б неможливим зміну Основного Закону.

"Законопроект відповідає вимогам статті 158 Конституції України", — підкреслили в КСУ.

На початку лютого парламентарі підтримали законопроект про внесення змін до Конституції щодо перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. Рішення підтримали 240 народних депутатів.

14 лютого до КСУ надійшло конституційне звернення Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності закону про внесення змін до Конституції щодо перейменування Дніпропетровської області на Січеславську.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що 24 січня у Верховній Раді зареєстрували дві постанови про перейменування Дніпропетровської області. Постановами пропонувалося внести до порядку денного Ради і направити до Конституційного Суду президентський законопроект №9310, згідно з яким розглядалося перейменування Дніпропетровської області на Дніпровську, і законопроект №9310-1 авторства народних депутатів, який пропонував перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді