Перші результати протесту нотаріусів: розробляються зміни до постанови КМУ

15:11, 3 апреля 2019
НПУ розробляє зміни до законодавства щодо контролю державних реєстраторів.
Перші результати протесту нотаріусів: розробляються зміни до постанови КМУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

28 березня радою Нотаріальної палати України були прийняті рішення, які мають за мету пришвидшити виконання резолюції акції мирного протесту нотаріусів. Зокрема, вирішено надати до Міністерства юстиції України пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства, яке регулює порядок здійснення контролю у сфері державної реєстрації.

Затверджено зміни до постанови КМУ №990 від 21 грудня 2016 року «Про затвердження Порядку здійснення контролю у сфері державної реєстрації». Ці зміни передбачають запровадження конкретних критеріїв (диференціації критеріїв) для застосування відповідальності (санкцій) за порушення в сфері державної реєстрації та розмежування виду відповідальності в залежності від відповідного виду порушення, допущеного державним реєстратором.

З метою уникнення технічних порушень Кабмін повинен зобов’язати адміністратора реєстрів розробити і впровадити чіткий алгоритм дій державного реєстратора при здійсненні реєстраційних дій, який запобігав би можливості завершення реєстраційної дії з порушеннями алгоритму, говориться в проекті. Програма має інформувати про наявні недоліки, такі як відсутність необхідних додатків, зокрема сканованих копій документів, незазначення обов’язкової інформації, нездійснення необхідних пошуків тощо. Цей алгоритм має бути закріплений у програмному забезпеченні реєстрів. У разі прийняття змін адміністратор реєстрів зобов’язаний буде впровадити в експлуатацію учбову версію кожного реєстру.

Також розширюється перелік прав державного реєстратора під час проходження спеціальної перевірки та вносяться роз’яснення, що моніторинг не може проводитися щодо одного й того самого державного реєстратора частіше разу на рік. Проведення повторних перевірок та моніторингу за той самий період, який вже був предметом перевірки, не допускається. Крім того, надається розширене роз’яснення щодо проведення камеральної перевірки. Окремо вноситься абзац щодо того, що під час проведення перевірки члени комісії зобов'язані бути об'єктивними та неупередженими.

НПУ висловлює готовність до проведення спільних зустрічей та співпраці, зокрема в рамках чинного Меморандуму про співробітництво між НПУ та Міністерством юстиції України.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала, що Мінюст виказав свою позицію щодо мітингу нотаріусів через іспити.

Також ми інформували про масовий збій у роботі Державного реєстру обтяжень рухомого майна.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки